V Jiříkově plánují příští rok změnu v odpadovém hospodářství. Obyvatelé dostanou nádoby na tříděný odpad

7. listopad 2023 14:45

V Jiříkově na Děčínsku chtějí přejít na tzv. door-to-door systém svozu odpadů. Znamená to, že obyvatelé dostanou nádoby na tříděný odpad přímo ke svým domům. Město si od toho slibuje, že se zvýší podíl vytříděného odpadu a sníží se množství toho komunálního. Stejný způsob odpadového hospodářství funguje už třetím rokem v České Kamenici.

„Chtěli jsme zavést systém door-to-door svozu s tím, že každý by měl u svého domu popelnici na směsný odpad, ale přibyla by mu popelnice na papír a plast,“ říká starosta Jindřich Jurajda (Starostové a nezávislí).

„Od toho si slibujeme poměrně vysoké zvýšení separace odpadu ve městě, zároveň teda snížení těch nákladů na zpracování těch odpadů, ale bohužel nám do toho hází vidle pan ministr Hladík,“ vysvětluje starosta a poukazuje na připravovanou novelu zákona o povinném zálohování pet lahví a plechovek.

„Jakmile tam budou ty pet lahve chybět, tak v plastovém odpadu nezbyde nic zajímavého pro další recyklaci, a tím porostou náklady na likvidaci,“ dodává Jurajda.

Podle ministra životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) by to ale mělo být naopak. Jiříkov už požádal Ústecký kraj o dvou milionovou dotaci na nákup 2500 nádob na tříděný odpad a má informace, že ji dostane.

Systém svozu odpadků door-to-door už třetím rokem využívá Česká Kamenice.

 

Spustit audio