V Jablunkově najdete Světové muzeum Bible. Knihu knih mají v 1000 exponátech

20. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Je to nejvydávanější, nejčtenější, nejpřekládanější a také prý nejvíce kradená kniha na světě. Bible. Od prosince minulého roku má kniha knih své vlastní muzeum v bývalém klášteře Alžbětinek v Jablunkově. A návštěvníci mají rozhodně co obdivovat.

Základ výstavy Světového muzea a knihovny Bible tvoří exponáty téměř výhradně věnované soukromými osobami. Šest let putovaly po Čechách a Slovensku jako výstava, kterou organizoval spolek nábožensky založených lidí různého vyznání, I4U z Českého Těšína.

Darovaných biblí přibývalo a nebylo už dál možné putovat s nimi z místa na místo. Vyhlédli si proto bývalý klášter Alžbětinek v Jablunkově na Frýdecko-Místecku. Ten už dlouhou dobu chátrá, a proto ani radní města nevěřili, že se podaří nápad na zřízení muzea realizovat. S Boží pomocí, jak říká ředitel muzea Petr Hamrozi, se ale vše podařilo. 16. prosince 2015 bylo muzeum slavnostně otevřeno.

Nejcennější jsou bible s příběhem

V současnosti čítá sbírka Světového muzea a knihovny Bible přibližně tisíc exponátů. Jsou zde opravdové unikáty. Nejmenší bible na světě, kterou přečtete jedině za pomoci mikroskopu, bible, která se nikdy nerozmočí ve vodě, a proto ji vystavují v akváriu. A také speciální bible pro vězně či bible psaná v arabštině.

Bývalý klášter Alžbětinek chátral, muzeum je jeho záchranou

Pro ředitele muzea Petra Hamroziho jsou ale nejcennější ty, které ukrývají nějaký příběh. Jako třeba obyčejná bible obalená v papíru, kterou na smetišti našla manželem týraná slovenská Romka. Začetla se do ní a začala přemýšlet. Její život se poté údajně změnil.

Jablunkovská část Světového muzea a knihovny Bible je jen malým zlomkem toho, co by mělo v budoucnu vzniknout. Jak prozradil ředitel muzea, další pobočky by měly vzniknout i na Slovensku a v Polsku. V plánu je také zřízení obrazové galerie či rodinného biblického parku. Jak se milovníkům Bible bude dařit v budoucnu, můžete sledovat na internetových stránkách www.muzeumbible.cz. Najdete tam také otevírací dobu muzea.

Spustit audio