V Děčíně se můžete vydat přes Karlův Most. Spojuje skalní stěny na via ferratě

16. srpen 2016
Česko – země neznámá

Děčínský Karlův most je o 612 let mladší než ten pražský a při jeho budování nebylo potřeba pověstných vajec do malty, ale desítky metrů ocelového lana, horolezecká zdatnost a pevná vůle. Tvůrcem mostu nebyl panovník, ale děčínský horolezec Karel Bělina, otec zdejší via ferraty na Pastýřské stěně.

Via ferrata je termín převzatý z italštiny. Označuje trasy v horském terénu, opatřené napevno zabudovanými ocelovými lany, žebříky, řetězy a stupy. Takto vybavená skalní trasa umožňuje výstup do míst, kam by se jinak dostal jen horolezec s plnou výbavou. Většího rozšíření se via ferraty dočkaly v době světových válek, kdy zejména v italských Dolomitech sloužily pro přesuny vojáků. Dnes se budují jako turistické a lezecké atrakce nebo tréninková místa.

Děčínská via ferrata se pyšní hned několika unikáty. Jako jediná se nachází v centru města, zároveň nabízí 15 tras v různém stupni obtížnosti. Převýšení je 90 metrů a jednotlivé trasy mají délku od 150 do 170 metrů. Trasy jsou jednosměrné, zpátky se nikdy neleze. Pro cestu dolů slouží dvě pěší sestupové cesty lesoparkem.

Při lezení vás čeká krásný rozhled

Děčínská ferrata nabízí také mimořádné výhledy. Přes Labe se otevře pohled na děčínský zámek i část města, nádherný je pohled do Labského kaňonu. A po výstupu si můžete dopřát občerstvení ve výletní restauraci Nebíčko. A pokud nemáte zážitků pořád dost, můžete zavítat do zoologické zahrady nahoře na Pastýřské stěně.

Děčinská via ferrata nabízí 15 tras v různém stupni obtížnosti

Všechny trasy děčínské via ferraty pojmenoval její autor, místní horolezec Karel Bělina. Můžete si tak vybrat například Cestu do nebíčka, což připomíná zmíněnou výletní restauraci s vyhlídkovou věžičkou. Můžete se vydat také trasou Hladový poutník.

Trasa číslo 9 jménem Frona připomíná manželku Karla Běliny, která musela mít mimořádnou dávku tolerance a pochopení. Hned za Fronou je trasa číslo 10 – Karlův most. Spojuje dvě skalní stěny, je dlouhý 12 metrů a jeho lana jsou ve výšce 60 metrů nad zemí.

A dále jsou tu trasy s názvy jako Vzpomínka, Pastýř, Dráteník či Vzdušný balet. Nejobtížnější je sedmička – Pošetilost mocných. Je v kategorii D/4. Zkušení lezci vědí, co to znamená, a pro méně zkušené je u názvu připojený symbol lebky se zkříženými hnáty.

I tady platí především bezpečnost

V zájmu vlastního zdraví je ale nutné dodržet pravidla. Začít se musí u výbavy. Pokud ji nevlastníte, můžete si ji zapůjčit dole u nástupu na ferratu. Samozřejmostí jsou vhodné pevné boty, přilba a rukavice, které chrání ruce před případnými otřepky na lanech nebo ostrými skalními výčnělky. Vstup na ferratu je na vlastní nebezpečí a platí přísný zákaz vstupu za mokra.

Děčínská via ferrata se pyšní hned několika unikáty. Jako jediná se nachází v centru města, zároveň nabízí 15 tras v různém stupni obtížnosti

Pokud si nejste jistí, můžete si vyžádat i průvodce, který vám v obtížnějších úsecích poradí a pomůže. Děčínská via ferrata je nejen důkladnou prověrkou kondice a lezecké zdatnosti, ale také zdravého rozumu. Je totiž třeba včas si uvědomit, na kterou trasu člověk stačí a kterou by měl raději přenechat zdatnějším. Ty jednodušší trasy ale opravdu zvládnou i děti, zhruba od deseti let. Měly by mít výšku minimálně 120 centimetrů a hmotnost minimálně 35 kilogramů.

Spustit audio