V Cítolibech u Loun uschlo několik vzrostlých stromů v aleji. Příčinu vyšetřuje policie

2. září 2020 09:30

Staré vrby na okraji Cítolib u Loun usychají. Vedení obce se obává, že by za tím mohl být úmysl – rozložité kmeny jsou totiž u země navrtané do hloubky deseti centimetrů. Před časem, když je kontroloval dendrolog, který nařídil ozdravný řez, byly stromy ještě v pořádku. Případ řeší policie.

Podle pamětníků, mezi které se počítá také místostarosta Cítolib, nezávislý Petr Novák, tady vysoké mohutné vrby rostou přes půl století. V létě ale začaly usychat, proto obec povolala odborníka.

„Firma nic nezjistila, že by to bylo napadené. Když ale naši pracovníci čistili tady to koryto, tak zjistili, že je to u země navrtané,“ popisuje Novák.

Pětice vrb ze stromořadí usychá

Vedení obce se kloní k názoru, že šlo o úmysl, a že do kmenů pěti stromů na začátku aleje podél potoka do lesoparku Bažantnice nejspíš někdo vložil jed.

„Máme posudek od odborné firmy, že se po tolika týdnech nedá zjistit, čím to bylo otrávené,“ dodává cítolibský místostarosta.

Cítoliby se v posledních letech rozrůstají, nová čtvrť rodinných domků už zasahuje až ke stromořadí.

Novostavba v těsném sousedství patří Otakaru Postlovi. „Jestli to někdo navrtal, tak to navrtal. Já to nebyl. Nevím, jestli pro to měl nějaký důvod. Moje to není, takže nevím. Víte, co sem denně chodí lidí? A vždyť to stejně půjde pryč, nebo ne?“ komentuje navrtané stromy.

Stromy v Cítolibech někdo u země navrtal

„Můžeme potvrdit, že v této věci lounští policisté přijali trestní oznámení a případ šetří pro podezření z trestného činu poškození cizí věci,“ shrnula mluvčí policie Miroslava Glogovská s tím, že oznámení přišlo před dvěma týdny.

Další podnět obec podle místostarosty Nováka dávala na inspekci životního prostředí. Na její vyjádření ještě čeká. „Pak budeme muset čekat na doporučení, jestli půjdou ty stromy nějak zachránit, nebo jestli se budou muset dát dolů,“ vysvětluje místostarosta obce.

Stromy přitom nedávno prošly ozdravným prořezem dendrologa. „Ten jsme provedli, zaplatili, a teď vzniklo tohle,“ krčí rameny Novák.

Spustit audio

Související