V chomutovském Aquasvětě si lidé zatím nezaplavou. Je nutné kompletně vyměnit hydroizolaci

8. červen 2021 14:36

Magistrát v Chomutově čelí stížnostem kvůli zavřené kryté plavecké hale Aquasvět. Lidé se těšili na rozvolnění, po kterém se budou moci otevřít plavecké bazény. V Chomutově ale není možné jít si zaplavat do krytého bazénu ani teď. Důvodem je havarijní stav hydroizolace, kvůli které voda prosakuje do strojovny pod bazény.

„Problém s prosakováním vody máme mnoho let. Vlastně úplně od počátku, kdy jsme přišli na to, že jsou ne úplně ideálně udělané izolace podlah,“ říká v prázdné bazénové hale ředitelka městské organizace Kultura a sport Chomutov Věra Fryčová.

V praxi to znamená vybourat teď téměř celou podlahu. „Musíme vypustit bazény, vybourat všechny podlahy, a to jak v relaxační části, tak v prostoru 25metrového bazénu,“ upřesňuje Fryčová.

Kvůli havarijnímu stavu hydroizolace prosakuje voda do strojovny pod bazény

„Při stavbě nebyly dodrženy technologické postupy a čas ukázal, že to bylo v takovém rozsahu, že se to musí dát do pořádku,“ vysvětluje náměstek chomutovského primátora David Dinda z hnutí Nový Sever.

Kompenzaci za způsobenou škodu bude město vymáhat soudně

Se zhotovitelem hydroizolace se město od počátku snaží marně domluvit na reklamaci.

„Abychom se mohli bránit soudní cestou, potřebujeme znát tu způsobenou škodu. Musíme proto tu opravu provést – tím se dostaneme k tomu, jaká škoda vlastně městu vznikla. Následně budeme tu společnost žalovat a pokusíme se ty prostředky vymoci zpět,“ dodává Dinda.

Za opravy zaplatí město 16 milionů korun. Aby měl Chomutov jistotu, že práce bude odvedena kvalitně, hodnotil ve veřejné soutěži i odbornost přihlášených firem a jejich konkrétní stavbyvedoucí.

Plavecký bazén by se měl otevřít veřejnosti na podzim, tobogány a zážitkové bazény na začátku příštího roku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související