Chomutov změnil kritéria u některých veřejných zakázek – chce ušetřit a zrychlit jejich provedení

14. duben 2021 13:56

Týdny rozkopané ulice, kde nikdo nepracuje. Takovému postupu stavebních prací se chtějí napříště vyhnout v Chomutově. Město se proto nově při výběrových řízeních neřídí jen nejnižší cenou. Bere v potaz i to, za jak dlouho je stavební firma schopná zakázku dokončit.

„Nejnižší cena nutně neznamená nejvyšší kvalitu,“ konstatuje náměstek chomutovského primátora David Dinda z hnutí Nový Sever. Firmy, které vyhrávají výběrová řízení s nejnižší cenou, podle něj často pracují na místě zakázky jen pár hodin denně.

„Na těch stavbách mají ty firmy jen pár lidí, jeden bagr – v rámci toho dne ta pracovní morálnka není úplně dobrá. A pak tam ty stavby jsou zbytečně dlouho a otravují lidem život,“ dodává Dinda.

Mezi kritéria, podle kterých město vybírá vítěze veřejné zakázky proto Chomutov, kromě ceny, přidal také dobu, za kterou firma dílo dokončí. Například při revitalizaci vnitrobloku sídliště Zdeňka Štěpánka se tak podařilo lhůtu stavby zkrátit oproti projektu na polovinu.

„Pokud bychom soutěžili standardní cestou, pouze s ohledem na nejnižší cenu, tak bychom ve smlouvě měli lhůtu 30 týdnů. Tím, že jsme tam měli parametr času, podařilo se docílit toho, že tam ta firma bude pouze 16 týdnů,“ shrnul Dinda.

Firma musí svou nabídku dodržet – termín, který sama nabídla, bude totiž součástí smlouvy. Za každý den navíc ji totiž potom čeká penále.

Zhotovitel musí umět odhadnout nejen cenu, ale i čas stavby a její rizika

Ještě dál jde Chomutov u výběrového řízení na výměnu hydroizolace v tamním Vodním světě.

„Kromě ceny a času je tam takzvané odhalení rizika té stavby, kdy chceme, aby si ten, kdo se přihlásí, detailně prostudoval projektovou dokumentaci a dopředu upozornil na to, že tam je ještě něco v nepořádku. Současně také budeme vést pohovory se stavbyvedoucím toho zhotovitele, budeme zkoumat jeho odborné zkušenosti k tomu, že ta stavba bude skutečně vedena velmi odborně,“ doplnil náměstek chomutovského primátora David Dinda.

Odborník v oblasti zadávání veřejných zakázek a spoluautor hodnocení zadavatelů zIndex, Jiří Skuhrovec, kritéria zohledňující nejen cenu vítá: „V principu je to dobrá věc, jednoznačně doporučovaná. U nás, ve východní Evropě, se používá zdaleka méně často než třeba na západě. U nás se necenovými kritérii hodnotí zhruba jen 10 procent zakázek,“ vysvětluje.

Cena je jasně daným kritériem. Pokud ale podle Jiřího Skuhrovce zadavatel vybírá i na základě jiných kritérií, musí umět zdůvodnit jejich hodnocení: „Pro toho zadavatele to není úplně bez rizik – ten zadavatel nakládá v prvé řadě s veřejnými prostředky, a jako takový musí zajistit, že toho dodavatele vybírá na základě nějakých objektivních, zpětně přezkoumatelných, kritérií.“

Chomutov se navíc chystá sjednotit smlouvy se zhotoviteli zakázek podle Českého smluvního standardu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související