V Chomutově zřejmě vznikne největší coworkingové centrum v Ústeckém kraji

26. duben 2022 13:51

Sdílené kanceláře s internetem začínají být běžné ve větších městech. Pro některé podnikatele to může být výhodnější než dlouhodobý pronájem kancelářských prostor. Na jednom místě se navíc často setkávají různé profese, které se mohou vzájemně inspirovat. Takzvaný coworking funguje například v Mostě nebo v Teplicích. Největší prostor pro sdílené kanceláře a pracovní kouty by ale měl vzniknout v Chomutově.

„Je to určené lidem, kteří si nepotřebují platit velkou kancelář, kam si musí koupit tiskárnu, platit si tam internet a energie, protože ji využijí jen třebas dvě hodiny denně, a v některých dnech v týdnu třeba vůbec, protože pracují v terénu. Pro takové lidi je to určeno,“ popisuje náměstek chomutovského primátora David Dinda z hnutí Nový Sever takzvaný coworking.

V Chomutově zřejmě vznikne největší coworkingové centrum v Ústeckém kraji

Čtyřpodlažní coworkingové centrum včetně kaváren, přednáškového sálu a konferenčních místností by mělo vzniknout v následujících letech secesní budově bývalého kina Praha v centru Chomutova. Vyjít by podle vedení města mělo na zhruba 60 milionů korun. Část chce Chomutov získat z dotace.

„Vzhledem k tomu, že ministerstvo průmyslu a obchodu bude vypisovat dotace na opravu brownfieldů, a tohle je městský brownfield, tak až na několik desítek milionů korun bychom si v tomto programu mohli sáhnout,“ vysvětlil náměstek primátora David Dinda.

V Chomutově zřejmě vznikne největší coworkingové centrum v Ústeckém kraji

V Teplicích a Mostě už coworkingová centra fungují

Coworkingové centrum, i když v menším měřítku, existuje od roku 2016 také v Teplicích. Provozuje ho tam podnikatel Petr Tesař.

„Přemýšlel jsem, čím mohu v tom místě konkurovat, a moc se mi to zalíbilo – mně to prostě přišlo jako inspirativní prostředí pro všechny, kteří se toho coworkingu mohou zúčastnit,“ vysvětluje Tesař.

Největší potenciál mají sdílené kanceláře ve velkých městech. Podle Petra Tesaře je ale projekt životaschopný i ve městech s 50 000 obyvateli.

„Na začátku se to musí něčím dotovat. Vedle těch kanceláří, které jsou sdílené, nebo toho prostředí, které vytváříte v tom coworkingovém stylu, musí být ještě jiná nosná příjmová záležitost,“ dodává Petr Tesař.

Konkrétně například kavárna. Lidé si musí na možnost sdílených kanceláří zvykat.

„Pořád je to činnost, která ještě potřebuje osvětu – lidé si na ni pomaličku začínají zvykat, ale nevědí, co to coworking nebo sdílená kancelář je,“ potvrzuje Lucie Smetanová, která coworkingové prostory nabízí už dva roky v Mostě.

Rozmach sdílených kanceláří by podle Lucie Smetanové mohl přijít se současným zdražováním komerčních prostor a nájmů kanceláří.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související