Nadšenci vojenské historie zrekonstruovali další historický bunkr nad Chomutovem

24. duben 2022

Muzeum československého opevnění z let 1936 - 1938 na Kočičáku v Chomutově se pyšní dalším zrekonstruovaným historickým bunkrem.

Nadšenci vojenské historie ho na vrchu nad městem zpřístupnili v sobotu při zahájení nové turistické sezóny. Na obnově tzv. řopíku se nepodíleli jen dospělí členové spolku vojenské historie, ale také jejich mnohem mladší dorost.  

„K noze zbraň!“ zavelel nadšenec vojenské historie Jan Šíma těsně před slavnostním otevřením zrekonstruovaného objektu číslo 88. Mladší členové spolku v prvorepublikových uniformách splnili rozkaz.

„Pevnůstka je standardní objekt č. 36, která byla vystavěna v druhé polovině 30. let,“ popisuje Jan Šíma, „v objektu byli podle potřeby čtyři vojáci a výstroj velmi jednoduchá – buď lehké kulomety, nebo pušky.

Do rekonstrukce bunkru se zapojili dospělí i děti

Dobrovolníci a milovníci vojenské historie z Muzea československého opevnění Na Kočičáku nad Chomutovem opravovali objekt č. 88 několik měsíců. Jde o čtvrtý bunkr, který je zrekonstruovaný i uvnitř.

Nadšenci vojenské historie zrekonstruovali další historický bunkr nad Chomutovem

Spolek má asi 30 členů. Ruku k dílu při opravě bunkru přiložili i ti nejmladší, například třináctiletý Dominik. Bunkr uvnitř pomáhal čistit a malovat: „Opravování bunkrů je něco neuvěřitelného, představovat si, že ještě před málo lety tam byli vojáci, a teď jsem tam já,“ přiznává romantické nadšení.

Na Kočičáku a v jeho okolí už v rámci dvou naučných stezek mohou návštěvníci potkat více než dvě desítky bunkrů různých typů, čtyři opevnění nabízí i zrekonstruovaný a zařízený interiér.

Nadšenci vojenské historie zrekonstruovali další historický bunkr nad Chomutovem

„Věkové rozpětí našich členů je opravdu veliké. Máme tu i devítileté děti, které pomáhají s nošením prken, dřeva, malováním. A to se ještě kolikrát v dobrém hádáme, kdo co bude dělat,“ doplňuje za spolek Jan Šíma.

Děti přitom nezastávají jen manuální práce, jedenáctiletého Tomáše baví být i průvodcem. „Být průvodcem mě baví. Jsem rád, že můžu pomáhat při opravách. Je to práce, která je vidět,“ doplnil.

Návštěvníci si mohou s průvodcem prohlédnout základní opevnění číslo 10, mohou ale absolvovat také kratší jednokilometrovou trasu po linii opevnění nebo delší trasu dlouhou dva kilometry.

autoři: Jan Beneš , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související