V chladných zimních dnech včely pokud možno vůbec nerušte

20. leden 2024

Navzdory laickému přesvědčení o zimním spánku včely v zimě zůstávají bdělé. Spotřebovávají glycidové zásoby, a tím si vyrábějí teplo. Přezimovávají v chomáči, ve kterém i za mrazů udržují teplotu 22 °C.

„Včely v zimě putují po svých zásobách. Můžeme to monitorovat na varroa podložce, která je na dně v úlu. Z uliček, kde se včelstvo pohybuje, spadává dolů měl, takže vidíme, ve které části úlu se včely nacházejí,“ říká Michal Černý, jednatel základní organizace Českého svazu včelařů v Merklíně na jižním Plzeňsku.

„Když to stavba úlu dovolí, teoreticky je možné pozorovat včely i přímo, existují úly s okénky nebo strůpkovou folií. Ale nejlepší je včelstvo tímto způsobem vůbec nerušit,“ zdůrazňuje Michal Černý. Pokud chcete včelstvo v zimě zkontrolovat, je přijatelnější učinit tak poslechem, kdy přiložíte ucho k úlu, na který pak zlehka klepnete. Ozve se výrazné nebo slabší zahučení, to podle toho, jak je včelstvo silné.

Už při teplotách pod 10 °C úl neotvírejte!

Jestliže jste včely na zimu dobře zakrmili, nemusíte o ně mít obavy. Úl v zimě rozhodně neotvírejte. „Nemůžeme v chladných dnech jen tak otevřít úl a koukat, holky máte dost žrádla, to nejde,“ varuje včelař. „Když už, tak musíme počkat na nějaký teplý den, kdy je obleva. To znamená, že venkovní teplota je okolo 10 °C, raději i víc, ale těch 10 stupňů včely zvládnou. Nahlédneme dovnitř, stačí podívat se jenom do uliček. Když je tam dost zásob, je to v pořádku.“

Může se ale stát, že prostřední rámky už jsou bez zásob. „V tom případě se snažíme krajní rámky, kde většinou je zásob ještě hodně, přiblížit k chomáči včel do středu. Až potom zase přijde chladné počasí, včely se opět semknou. Většinou se semknou někde u středu a nedolezou si na okrajová místa, kde mají krmení. Paradoxně by tedy mohlo dojít k tomu, že včelstvo uhyne hlady, i když má zásob dostatek,“ upozorňuje Michal Černý.

Spustit audio