V Česku se rozvolňují protiepidemická opatření. Část dětí se, s výjimkou Děčínska, vrací do škol

12. duben 2021 09:17

Vláda ke 12. dubnu rozvolnila některá epidemická opatření. S koncem nouzového stavu přestal například platit zákaz nočního vycházení nebo cest mezi okresy.

Tak v prvé řadě se do škol vracejí například děti z prvního stupně. Nastoupí do rotační výuky – znamená to, že budou vždy týden ve škole a týden budou mít on-line výuku z domova. Žáci i učitelé také musí pravidelně podstupovat antigenní testy.

Otevírají se i některé služby a obchody. Nakoupit už můžeme dětské oblečení a obuv, otevřou se i papírnictví, prodejny náhradních dílů nebo prodejny pietního zboží.

Uvolnění platí i pro čistírny, prádelny a zámečnictví nebo opravny pro domácnost.

V autoškolách se znovu smí ke zkouškám a uvolnění se vztahuje i na farmářské trhy.

Na Děčínsku zůstávají školy dál uzavřené

O tom, že se zatím neotevřou školy a školky na Děšínsku, rozhodla krajská hygienická stanice kvůli nepříliš dobré epidemické situaci v regionu.

I na Děčínsku je sice v posledních dnech méně nakažených, stále ale v regionu zůstává nevyšší aktuální počet lidí s onemocněním covid-19, řada z nich přitom navíc potřebuje pomoc lékařů.

Testy také minulý týden potvrdily výskyt brazilské mutace koronaviru ve Varnsdorfu. Šlo o dva případy – hygienici zatím neví, kde se tito lidé nakazili.

Mimořádné opatření se vztahuje nejen a školy a školky, ale také na základní umělecké školy a další zařízení pro mimoškolní aktivity. O děti zdravotníků, hasičů a policistů se postarají jejich kmenové školy.

Opatření zatím platí týden, tedy pro pondělí 19. dubna. Týká se jen škol, to znamená, že už se i na Děčínsku otevřely některé obchody.

Otevírají se zoo, knihovny i botanické zahrady

Otevřít by se měly také venkovní prostory botanických a zoologických zahrad. Využijí toho všechny tři zoo v kraji, tedy v Chomutovský zoopark a ústecká i děčínská zoo. Lidé ale zatím smějí jen do venkovních prostor, pavilony zůstávají uzavřené. A počet návštěvníků je omezený na 20 kapacity.

Ústecká zoo kvůli tomu umístila na svoje internetové stránky „semafor“, ze kterého lidé poznají, nakolik je zahrada zaplněná. Do zoo se lidé dostanou jen dolním vchodem, zatím se tak budou muset obejít bez atrakcí, jako jsou třeba různé ukázky výcviku nebo krmení zvířat. Je to preventivní opatření, aby se návštěvníci příliš neshlukovali.

Ten, kdo by se chtěl vydat do botanické zahrady v Teplicích, musí ještě den počkat. Otevřou tam totiž až v úterý 13. dubna, a protože se nebude stále smět do skleníků, které jsou v Teplicích hlavní atrakcí, nabídnou návštěvníkům slevu na vstupném.

Další dobrou zprávou je, že 12. dubna se mohou otevřít i všechny knihovny.

Spustit audio

Související