V centru Teplic přibyde placených parkovišť – město chce určit i zóny pro celodenní stání

29. květen 2023 13:56

Město Teplice od příštího roku rozšíří placená parkoviště v centru. Chce také určit zóny určené pro celodenní stání a novinky chystá i na sídlištích.

Nově by se mělo za parkování platit například na parkovišti v Alejní ulici nebo před hlavním nádražím, dále pak v Rooseveltově ulici podél Zámecké zahrady, na Laubeho náměstí, Mlýnské ulici a v ulicích U Hadích a U Kamenných lázní. Tyto oblasti jsou vyznačené pro záchytné parkování s celodenní sazbou 40 korun.

Vedení města podle náměstka primátora Hynka Hanzy z ODS chce, aby lidé v centru parkovali jen po nezbytně dlouhou dobu a pro delší stání používali tato záchytná parkoviště nebo stání.

Cena parkování v centru města se nezmění

V nejužším centru města zůstane cena parkování ve výši 20 korun za hodinu – dál od něj pak bude hodina stání za 10 korun. Město zachová i předplacené parkování – především pro ty, kteří v těchto zónách bydlí.

Změny v parkování by měly začít platit od roku 2024. Magistrát teď dolaďuje některé detaily – nicméně zóny s konkrétními ulicemi už jsou jasné a jsou na webu města.

Ohledně parkování bude i další novinka – už nebude nutné mít u sebe drobnou hotovost – u všech automatů bude možné zaplatit kartou nebo přes aplikaci v telefonu.

Změny by se měly dotknout i parkování na sídlištích – nově by v nich už neměly stávat firemní dodávky, aby tam bylo víc místa pro osobní auta, pokud je poblíž parkoviště, kde by mohly stát. Podle vedoucího odboru dopravy Milana Slepičky to město vyzkouší nejdřív na sídlišti Nová Ves, a to už od léta.

Spustit audio

Související