Zastupitelé Teplic projednají nesouhlasnou petici s plánovanými změnami parkování ve Zrenjaninské ulici

17. duben 2023 09:17

Změny v parkování v teplické Zrenjaninské ulici část tamních obyvatel nechce. Obávají se, že přijdou o zeleň. Obávají se i dalších komplikací v provozu v úzkých ulicích v sídlišti z 60. let 20. století. Peticí, která nesouhlasí s navrženými změnami, se 17. dubna od 15:00 budou na svém zasedání zabývat zastupitelé Teplic.

„Když to vezmete ulicí tamhle ke škole, tak si všimněte, po pravé straně jsou tam ty upravené předzahrádky, máme tam i záhon s kytičkami – to všechno přijde nazmar,“ obává se Eva Naušová, která se do Zrenjaninské ulice nastěhovala v roce 1960, kdy první teplické sídliště nedaleko nemocnice vznikalo. „Tady se podívejte do toho přípravného plánu. Tyhle lípy, to o všechno přijde pryč,“ doplňuje.

Sama pamatuje dobu, kdy místní ulice bývaly bez problémů průjezdné. Teď je zúžily odstavné pruhy pro parkování a často z nich jsou jednosměrky. „Dopoledne během 60 minut tudy projelo 117 aut – je tady velký provoz. Je to nutné, aby tohle neprošlo,“ uzavírá Eva Naušová.

Petici proti změnám v parkování ve Zrenjaninské ulici zatím podepsalo 495 lidí

Také Erich Rudolf je místní starousedlík. Podle něj by řešením bylo centrální parkoviště. „To je staré sídliště z roku 1960. Dnes nemůže nikdo vyžadovat, aby si parkoval pohodlně před barákem,“ shrnuje.

Třeba Aleš Kostner, který tu bydlí krátce, by to ale uvítal. Navrhované změny mu nevadí. „Nebaví mě úplně každý den dělat kolečka a hledat místo k zaparkování. Upřímně? Byl bych raději, kdyby tady bylo těch parkovacích míst víc. Nikdo nepočítal s tím, že bude tolik aut,“ krčí rameny.

Dřív většina místních lidí parkovala v garážích, které si před 50 lety mohli postavit asi 500 metrů odsud, v Bratislavské ulici. „Ty jsou malé a dnes už těm autům nevyhovují. Byla by to jedna z možností, kam to parkování posunout – stahovat ta auta ven, ne dovnitř,“ myslí si Marek Burger, který patří mezi autory petice.

Petice, kterou podepsalo 495 lidí, nabízí jako řešení vybudovat sběrná parkoviště v okolí, vytvořit parkovací zóny s regulovaným počtem aut pro každou domácnost, zakázat parkování dodávek a doplnit informační systém o zaplněnosti parkovišť.

Spustit audio

Související