V celé republice začaly komunální volby. Ve třech obvodech v Ústeckém kraji volí lidé i nové senátory

5. říjen 2018

Úderem 14. hodiny začaly v Česku komunální volby. Voliči v nich rozhodují o novém vedení svých obcí a měst. V některých obvodech lidé zároveň vybírají svoje zástupce do senátu. V Ústeckém kraji je to Chomutovsko, Litoměřicko a Teplicko.

Celkem může u voleb svůj hlas odevzdat přes 650 tisíc lidí. Nejméně jich je zaregistrováno ve Staňkovicích na Litoměřicku. Nejvíc v Ústí nad Labem. Nové senátory bude volit přes 300 tisíc lidí. Na Chomutovsku, na Litoměřicku i na Teplicku se o jejich přízeň uchází shodně devět kandidátů.

O hlasy voličů v obecních a městských volbách se uchází přes 15 300 lidí, což je zhruba o 1 400 lidí méně než v roce 2014. Průměrný věk kandidátů přesahuje 47 let.

Nejvíce kandidátních listin v Ústeckém kraji je zaevidováno v Merbolticích na Děčínsku - 23. Na každé z nich je ale jenom jeden nezávislý kandidát.

Podobné je to v Dobříni nebo v Levíně na Litoměřicku. Hlas pro kandidátku je tak zároveň hlasem pro kandidáta a volební komise v těchto obcích si proto ušetří sčítání preferenčních hlasů. Levín je zajímavý i z dalšího důvodu. Je tam nejmenší možný počet kandidátů - tedy pět, což je stejně, jako je míst v levínském zastupitelstvu.

Přes 500 kandidátů se uchází o přízeň voličů v Ústí nad Labem, kde lidé vybírají svoje favority i do zastupitelstev čtyř městských obvodů: Střekova, Severní terasy, Neštěmic, a obvodu město.

V komunálních volbách v Ústeckém kraji v roce 2014 odevzdalo svůj hlas necelých 39 procent voličů.

Jaká bude volební účast letos se dozvíme až zítra, kdy volby skončí.

Dnes můžou volit lidé do 22 hodin. Zítra se volební místnosti otevřou v 8 hodin ráno a volby skončí úderem sobotní 14. hodiny.

Sčítání hlasů budeme sledovat na Českém rozhlasu Sever, kde posluchačům od 16 hodin nabídneme volební speciál.

autor: tsch
Spustit audio

Související