V čase uzavření hospod kvůli covid-19 počet klientů teplické záchytky klesl. Jinak jich ale přibylo

12. leden 2021 10:26

Vládní opatření proti šíření koronaviru se projevila i na provozu teplické protialkoholní a protitoxikomanické stanice, jediné v Ústeckém kraji. Minulý rok tam ošetřili 928 lidí. V době, kdy byly uzavřené restaurace, bylo klientů méně. Většinu z nich tvořili lidé bez domova.

„V dopoledních hodinách jsme propustili dva klienty, kteří už alkohol v krvi neměli. V tuto chvíli tu máme klienta, kterého jsme přijímali zhruba před dvěma hodinami – bylo mu naměřeno 2,06 promile,“ shrnuje sanitář Zdeněk Viktora.

Opakované otevírání a zavírání restaurací ovlivnilo i počty klientů v jednotlivých měsících.

„Máme nejnižší množství hospitalizací v měsících, kdy byla vládní opatření. Většinou je jedná o klienty, kteří jsou bez domova a určitě nedodržují žádná vládní opatření. Nárůst hospitalizovaných byl v letních měsících, kdy byla restaurační zařízení otevřena,“ říká vrchní sestra Jaroslava Duchoňová.

Podobný nárůst klientů zaznamenali na záchytce i v prosinci. Za období od května do konce roku to bylo 588 lidí, což je o skoro 100 víc než za stejné období roku 2019.

Samotný provoz ale onemocnění covid-19 nezasáhl.

„Klienti jezdí, samozřejmě, bez roušek. Takže hned u vstupních dveří dostanou ochranu úst a nosu, jsou vyšetřeni lékařem a pokud by měli nějaké příznaky onemocnění covid-19, provádí se testy, a pokud by byl klient pozitivní, byl by hospitalizovaný ve zdravotnickém zařízení a ne u nás,“ vysvětluje Duchoňová.

„Nikdo z personálu u nás neměl covid-19, oddělení bylo celou dobu otevřeno a lidé od nás chodili pomáhat na jiná oddělení, která měla své zaměstnance v karanténách,“ dodává.

Za pobyt na záchytce musí člověk zaplatit 3 tisíce korun.

Spustit audio

Související