V Bílině vyrostla fotovoltaická elektrárna v rozporu s územním plánem

29. duben 2011

Nová fotovoltaická elektrárna stojí na okraji města Bílina na Teplicku. Postavila jí tam soukromá společnost na základě povolení místního Stavebního úřadu. Ten ale vydal povolení v rozporu s platným Územním plánem.

Podle svědků byla nová fotovoltaická elektrárna postavena koncem minulého roku během několika týdnů. Stojí jen kousek za městem směrem na Litvínov, na místě, kde ještě loni byly ovocné sady. Jde o soukromý pozemek, který jeho původní vlastník prodal společnosti Energosun. Ta pak postavila zmíněnou fotovoltaiku.

Jak je možné, že elektrárna stojí, přestože je to v rozporu s Územním plánem? Tuto otázku si nekladou jen obyvatelé, kteří žijí v její blízkosti, ale i místostarosta Bíliny Zdeněk Rendl, který o existenci fotovoltaiky v podstatě nevěděl až do chvíle, než jsem se s ním sešel.

Ze schůzky s místostarostou Rendlem, který si nechal povolat úředníky bílinského Stavebního úřadu vyplynulo, že podle platného Územního plánu, stojí elektrárna skutečně na tzv. nezastavitelném území. Nemá tam tedy co dělat.

Přesto ale společnost Energosun nepostavila elektrárnu nelegálně. K jejímu postavení získala razítko s povolením právě ze Stavebního úřadu v Bílině, který stavbu také řádně zkolaudoval. Povolení ke stavbě podepsal vedoucí Stavebního úřadu, o kterém jsme už ve vysílání Českého rozhlasu Sever mluvili zhruba před deseti dny.

Tento muž byl totiž vyšetřován policií a strávil několik dní ve vazbě za to, že podle slov státního zástupce, zneužil pravomoci veřejného činitele k získání povolení ke stavbě chaty v Chráněné krajinné oblasti. Podle mých informací, je od minulého týdne vedoucí Stavebního úřadu v Bílině opět v zaměstnání, policejní vyšetřování ale probíhá dál.

Policie se teď také zajímá o vydané povolení ke stavbě elektrárny. Tajemník bílinské radnice Ladislav Kvěch řekl, že radnice zatím ctí presumpci neviny. To jestli vedoucí Stavebního úřadu porušil zákon, musí říct až případný soud. Na základě jeho výsledku pak vedení radnice v Bílině usoudí, jak bude postupovat dál.

Téměř jisté je ale jedno. Soukromý investor postavil fotovoltaiku v dobré víře na základě řádného povolení od Stavebního úřadu. Elektrárna tedy navzdory porušení Územního plánu z Bíliny nezmizí.

autor: Jan Beneš
Spustit audio