V Bílině už našlo ubytování několik ukrajinských rodin. Děti z nich už začínají chodit do bílinských škol a školek

7. březen 2022 14:53

Děti ukrajinských uprchlíků postupně nastupují do českých škol. Taky v Bílině na Teplicku už našlo ubytování několik rodin z Ukrajiny. Malé děti z jedné z nich už začaly chodit do školky Maxe Švabinského.

Ředitelka bílinské školky na teplickém předměstí Ladislava Pěchová přijala dva nováčky ve věku tři a pět let. Jsou z Ukrajiny, odkud s maminkou utekli před válkou.

„Tady u nás je výhoda, že máme úžasné naše dětičky, které je okamžitě zatáhly mezi sebe,“ konstatuje.

Překážkou není ani to, že nové děti mluví jen ukrajinsky. „Tím, že jsou maličký, tak si my rukama, nohama. Myslím si navíc, že tahle jazyková bariéra bude asi brzy odstraněna. Nemají takový problém a snažíme se Ladislava Pěchová.

„Vytiskla jsem si slovníček, takže podle něj bychom možná něco zvládli. Ale s těmi dětmi se domluvíte, i když si nerozumíte,“ vysvětluje učitelka Petra Latzelová.

Podle ředitelky Ladislavy Pěchové pomůže taky tatínek dětí: „Tatínek těch dětí už tu nějakou dobu pracuje, takže teď si sem přivezl i zbytek rodiny – bydlí nedaleko školky. Buhužel teď už máme kapacitu školky naplněnou, takže další dětičky bychom už přijmout nemohli,“ shrnuje.

Místa pro děti uprchlíků v bílinských školkách a školách ještě jsou

V dalších školkách ve městě, stejně jako v základních školách, ale volná místa jsou.

S domluvou na základní škole Aléská pomůže ukrajinská asistentka pedagoga, na škole Za Chlumem zase funguje příprava výuky českého jazyka pro cizince.

Děti ukrajinských uprchlíků se mohou zapojit i do odpoledních kroužků – některé už začaly chodit třeba na karate.

Spustit audio

Související