V Bílině odhalili už stovky lidí, kteří naházejí sociální dávky do automatů

14. srpen 2012

Několikrát týdně kontrolují strážníci v Bílině na Teplicku herny. Hledají tam ty, kdo chodí prohrávat peníze ze sociálních dávek. Od začátku roku už přistihli tři stovky takových lidí.

Strážníci v Bílině vcházejí do heren nejčastěji v období, kdy se vyplácejí sociální dávky. Z téměř šesti set letošních kontrol vzešel zhruba poloviční počet hříšníků, kteří sociální dávky utráceli hrou na hracích automatech.

S nimi má pak co dočinění úřad práce, který jim část sociálních dávek promění na poukázky na nákup potřebného zboží. Vysvětluje ředitelka teplického Úřadu práce Martina Bečvářová: „Pokud dostaneme podnět od sociálních pracovnic, které dostanou informaci od městských strážníků, že klient, pobírající dávku hmotné nouze hraje automaty, klienta vyzveme a na základě tohoto podnětu mu dávku, která mu náleží, vyplácíme v poukázkách. Pokud je to poprvé, vyplácíme kolem třiceti pěti procent v poukázkách. Pokud je to opakovaně, jdeme až na šedesáti pěti procentní hranici dávky.“

Jenže ne zřídkakdy sociálně slabí poukázky určené na nákup hlavně potravin nebo drogistického zboží prodají a peníze opět končí v hracích automatech. Že tomu tak je, tuší i Úřad práce: „Z různých stran a kuloárních zpráv tušíme, že se to může takhle stát... Nedostali jsme ale podnět, abychom to mohli řešit.“

Hříšníci se ale mohou polepšit a po několika měsících požádat o znovu vyplácení celé výše dávek v penězích: „Během nějaké doby, většinou tří měsíců, se dávka vrací do plné výše a do finanční výplaty v korunách.“ uzavírá ředitelka Úřadu práce v Teplicích Martina Bečvářová.

Kontroly zneužívání sociálních dávek v Bílině na Teplicku budou dál pokračovat. K podobnému opatření sáhli i v dalších městech na Severu Čech, například na Šluknovsku.

autor: Jan Beneš
Spustit audio