Užijte si Ústecké slavnosti, poutní slavnost v Zubrnicích nebo Anenské pouti v Tisé a ve Svádově

20. červenec 2023

Ústecké slavnosti, poutní slavnost v Zubrnicích, Anenské pouti v Tisé a ve Svádově anebo tajemství ve sklepení duchcovského zámku, to vše a ještě spoustu jiných akcí nabídne další letní víkend v Ústeckém kraji.

Sobota 22. července

Poutní procesí ke svaté Máří Magdaléně bude dnes v Zubrnicích – začátek procesí je u mlýna v Týništi číslo 27 v 10 hodin, ale až do 16 hodin je připravený bohatý program – pohádkové hry pro děti, pečení koláčů, ukázky řemesel, divadlo i flašinetář.

Dnes se můžete dostat do běžně nepřístupných prostor – do sklepení zámku v Duchcově. Poznáte nejstarší historii zámku a předchozího hradu i to, k čemu dříve sklepy sloužily. Speciální prohlídky budou od 10 do 15 hodin.

Duchcov - pohled do zámecké zahrady

A neméně veselo a živo bude také v Tisé, kde v 11 hodin začíná Anenská pouť. V pravé poledne bude v kostele poutní mše svatá, na varhany zahraje Miloš Bok a budou vysvěceny opravené zvony. Po celý den bude v Tisé i světská zábava – loutkové divadlo, Pražská zvonkohra, řemeslné trhy, staročeská kuchyně a tak dále.

Anenskou pouť mají dnes od 10 hodin také ve Svádově u Ústí nad Labem. Pouťové atrakce jsou připravené, v 15 hodin vystoupí klaun Jitka, pak bude dětská diskotéka a večer od 20 hodin zahraje kapela Kliďánko.

Zahrada Čech v Litoměřicích 2020

A pouť kraluje také na výstavišti Zahrada Čech v Litoměřicích. Už od 9 hodin tu na návštěvníky čekají dvě desítky kolotočů, centrifuga, střelnice, skákací hrady, houpačky a další atrakce.

Bohatá je i hudební nabídka v Lounech, v 15.30 začíná Déjà-vu fest. Vystoupí Olga Lounová, Jakub Děkan, Pokáč, Jan Bendig, Kapitán Demo a Rytmus. Letní amfiteátr Benedikt v Mostě zve ve 14.30 na Folkový Most – zahrají a zazpívají Jiří Schmitzer, Petr Spálený a Apollo Band, Asonance a další.

Neděle 23. července

Ve 13 hodin začínají v Městských sadech v Ústí nad Labem Ústecké slavnosti – účinkují skupina Slza, MGB&, Heidi Janků, Staropražští pardálové, Pavel Houfek a další. V dětské zóně budou skákací hrady, loutkové divadlo, rytířská klání, soutěže s hasiči, kolotoče a další atrakce.

Na nádraží v Úštěku je dnes naposledy k vidění Legiovlak. Je to 14 zrekonstruovaných vagonů, které vám představí život a boj legionářů na Transsibiřské magistrále během první světové války. Vlak se skládá z vozu polní pošty, těplušky, plukovní prodejny, je tu i vagon ubytovací, filmový, krejčovský, zdravotní, obrněný a další tipy. Ve všech vozech čeká návštěvníky věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií mapujících historii československých legií.

Legiovlak tvoří čtrnáct tématicky rozdílných vagónů s muzeem

Zámek v Ploskovicích dnes nabízí krom prohlídky i veselou pohádku O Jezerní královně a vodníku Tutínkovi. Děj se odehrává v zahradách, v předsálí i v barokních umělých jeskyních zámku. Začátky představení jsou v 10 hodin, pak ve 14 a v 15.15. A pohádku připravil i zámek Velké Březno – ve 14 hodin tu prožijete příběh Princezny se zlatou hvězdou.

Park Šibenik v Mostě otevírá v 11 hodin živou show Cestování s dinosaury. Představení je doplněné replikami fosilií ve skutečných velikostech a dinosaury tu mají od mláďat až po sedmimetrové exempláře.

Horské kolo

Na závěr něco pro milovníky pohybu – v 9 hodin začíná u jezera Matylda v Mostě závod Krušnoman Cross Triatlon. Dospělé čeká 15 km horské kolo na Resslu, 6 kilometrů běh na Hněvín a 400 m plavání v Matyldě. Připraveny jsou ale i krátké vzdálenosti pro děti od 0 do 15 let.

 

 

autoři: Stanislava Brádlová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.