Už téměř měsíc jezdí lidé v Teplicích městskými trolejbusy a autobusy zdarma kvůli problémům s odbavovacím systémem

26. leden 2024

Cestující v Teplicích jezdí městskou dopravou od začátku ledna zdarma. Dodavateli se stále nepodařilo uvést do bezchybného provozu nový odbavovací systém v trolejbusech a autobusech. Od Krajského úřadu Ústeckého kraje se snaží získat certifikaci pro spuštění odbavení ve vozidlech, která patří městskému dopravnímu podniku.

„Támhle je ten terminál řidiče, tady pak je ten odbavovač pro cestující – momentálně je zakrytý, protože je mimo provoz. Jakmile dojde aspoň k částečnému propojení těch infopanelů, budeme schopni mít na tom displeji aspoň linkové označení, aby cestující viděli, na jaké lince se to vozidlo pohybuje,“ ukazuje ředitel Městské dopravy Teplice František Stožický.

Další fází je světelné zobrazení názvu konečné stanice. „Právě tahle řídící jednotka zadává podle povelu směr jízda, potom ukazuje na tom panelu, na jakou konečnou to vozidlo jede. V zimě je poměrně dlouho tma, a ta cedule prostě není vidět,“ dodává Stožický.

MHD Teplice, nefunkční odbavovací systém

Náměstek teplického primátora Tomáš Hadviga z hnutí ANO má v gesci dopravu. Dodavatel softwaru se už měsíc snaží odbavovací a informační systém zprovoznit. „Je tam zatím stále problém s tím, že nemají certifikaci na kraji,“ vysvětluje.

Krajský úřad Ústeckého kraje ještě podle vedoucího odboru dopravy Jindřicha Fraňka společnosti Mikroelektronika certifikaci pro teplickou MHD nevydal.

„K certifikaci zařízení zatím nedošlo, v minulém týdnu proběhlo testování – tam bylo potvrzeno, že odbavovací zařízení už funguje tak, jak by mělo, nicméně jsou tam jet nějaké nedodělky typu špatné informace vytištěné na jízdence nebo v jiné podobě, než ji správce systému požaduje,“ shrnul Franěk.

Kompenzaci ušlých tržeb bude vedení MHD teprve řešit

Případnou kompenzaci ušlých tržeb a sankce za nedodržení smlouvy budou Teplice a krajský úřad s dodavatelskou firmou teprve řešit.

Cestující, kteří měli pro teplickou MHD předplatné, ale podle ředitele dopravního podniku Františka Stožického peníze zpět nedostanou.

„Ti lidé, kteří si koupili předplatné, ho uplatňují, a těm, kteří nezaplatili v tom voze, bude spočítána ta kompenzace – tu by měla zaplatit ta společnost, která nedodala ten odbavovací systém,“ shrnul Stožický.

Výkonný ředitel Mikroelektroniky Michal Satrapa pro Český rozhlas uvedl, že firma tvrdě pracovala na tom, aby projekt byl spuštěn co nejdřív. Podle něj byla počátkem roku dokončena montáž odbavovacího systému do všech vozidel, pak firma proškolila pracovníky. 18. ledna předala celý odbavovací systém. Jak dále Michala Satrapa uvádí, systém byl přezkoušen, odsouhlasen, ale s drobnými výhradami, na kterých Mikroelektronika pracuje. Spuštění systému předpokládá v řádu jednotek dní.

Spustit audio

Související