Ústí nemusí mít nový územní plán do konce roku, jak tvrdí vedení města

24. červen 2011

Část ústeckých zastupitelů chce variantu nového územního plánu bez tunelů a mostů. Právě o nich při čtvrtečních jednáních živě diskutovali.

Nový územní plán by mělo zastupitelstvo schválit do konce tohoto roku. Hlavní důvody jsou dva. Pokud by ho odhlasovali později, muselo by město vyplácet kompenzace majitelům nemovitostí, kterých se negativně dotknou plánované veřejné stavby. Tento fakt je opakovaně zdůrazňován v materiálech pro jednání zastupitelstva.

Další důvod je ten, že tento termín si určili sami zastupitelé v dubnu 2007. Toto rozhodnutí ale můžou změnit. Není tedy pravda, že schválení územního plánu do konce tohoto roku určuje novela stavebního zákona, jak tvrdí vedoucí odboru územního plánování Luboš Pauer. Podle ní by města, která mají územní plán starší než z roku 2007, tento dokument upravit do 31. 12. 2015.

Současný návrh počítá se třemi tunely nejméně šest kilometrů dlouhými, dvěma novými mosty přes Labe a dlouhé přemostění nádraží. Tunely pod Střížovickým vrchem a Větruší by byly propojené mostem přes nádraží. Na Střekov by auta jela po novém mostě a opět vjela do tunelu - další most by pak auta vedl do Krásného Března. Takové řešení má podle projektantů odlehčit dopravě v centru města.

Stavba tunelů a mostů ale není v nejbližších letech reálná. Náměstek primátora Jan Řeřicha (ODS) přiznal, že město by je rozhodně nestavělo, protože na to nemá peníze. Musel by je prý postavit stát. Ministerstvo dopravy ale podle Řeřichy na tento záměr nereagovalo.

Odpůrci staveb na jednání zastupitelstva opakovali své výhrady. Už jen jejich zakreslení v územním plánu sníží hodnotu jejich majetku, domy a pozemky se stanou prakticky neprodejnými. Zpochybňují také potřebu tzv. vnitřního obchvatu města po dostavbě dálnice D8.

S jejich názory se shodli také zastupitelé za TOP 09 a KSČM. Radní Pavel Dlouhý (ČSSD) získal od vedoucího odboru územního plánování Luboše Pauera příslib, že projektanti připraví variantu bez tunelů a mostů v rámci vypořádání se s námitkami a připomínkami. Dlouhý upozornil také na to, že během předchozích jednání náměstek Řeřicha i pracovníci odboru radu města ujišťovali o nutnosti a reálné možnosti vybudování těchto staveb.

autor: hau
Spustit audio