Ústí nad Labem zatím řídí zastupitelé, příští týden by se mělo jednat o novém vedení města

20. duben 2016

Rada města Ústí nad Labem má stále jen čtyři členy - zastupitelé dnes (20.4.) totiž nedovolili žádného radního. Podle zákona o obcích přitom musí být radních nejméně pět. Pro město to znamená, že kompetence rady přešly na zastupitelstvo.

Po červnové výměně ve vedení města zastupitelé odsouhlasili, že radních bude sedm. Fakticky jich ale zvolili jenom šest – oba dva zastupitele Ústeckého fóra občanů (UFO) a další čtyři byli nezařazení. Nedávno ovšem rezignovaly starostka Neštěmic Iveta Tomková a starostka Severní Terasy Renata Zrníková, proto počet klesl na čtyři. Jako důvod uvedly sice pracovní vytíženost, ale později se ukázalo, že za to mohly neshody s vedením města - především s náměstkem Jiřím Madarem z Ústeckého fóra občanů, který má na starosti sport, kulturu a sociální záležitosti.

Nezařazená primátorka Ústí nad Labem Věra Nechybová při jednání řekla, že nikdo nenavrhnul radní přijatelné pro většinu zastupitelů. Volby sice vyhrálo hnutí ANO s dvanácti mandáty, ale aktuálně situace vypadá tak, že zastupitelský klub nového hnutí Vaše Ústí má devět zastupitelů, další tři, kteří původně byli na kandidátce ANO, jsou nezařazení – mezi nimi i primátorka a jeden z náměstků. Silným klubem je také hnutí PRO! Ústí, ten má sedm mandátů, komunisté a sociální demokraté mají po pěti zastupitelích, ODS má v zastupitelstvu tři lidi a UFO a TOP 09 po dvou. Ústí má 37 zastupitelů, je proto nutná většina alespoň devatenácti hlasů. Panují ale neshody mezi stranami i mezi jednotlivými lidmi, tak se nepodařilo dát dohromady přijatelný návrh.

O všem tedy bude rozhodovat pouze zastupitelstvo a některé záměry můžou nabrat zpoždění. Chod města by to ale ochromit nemělo. Nezařazená primátorka města Věra Nechybová předpokládá, že zastupitelé se budou scházet po třech až čtyřech týdnech. Primátorka, hnutí Vaše Ústí i PRO! Ústí nezávisle na sobě řekly, že během příštího týdne chtějí začít jednat o novém vedení města.

autor: hau
Spustit audio