Ústí nad Labem: záchrana zkolabované ženy

9. říjen 2012
Neznámí hrdinové

Profesionální hasiči zasahují u požárů, při přírodních katastrofách i dopravních nehod. Právě výjezdy k havarovaným automobilům tvoří podstatnou část jejich práce. Zvláště nebezpečná je srážka osobního vozidla s vlakem.

Situace byla opravdu kritická - žena nejen že neměla hmatný pulz, navíc ale měla zapadlý jazyk a tak se jí do těla nedostával kyslík. Naštěstí byli nablízku dva strážníci městské policie, kteří se jí snažili pomoci.

Ti nezaváhali ani na vteřinu a stále se paní, která zkolabovala při čekání na trolejbus na ústeckém Mírovém náměstí, snažili vrátit do života. Podle slov jednoho z nich nebyl čas se rozmýšlet, jednoduše začali spolu s kolegou konat. Uvolnili paní dýchací cesty a zvýšili tak její šance na přežití, začali také s masáží srdce a pokračovali v ní až do příjezdu zdravotníků.

Řada lidí spoléhá, že pomůže ten druhý, nebo městští strážníci. Opak je ale pravdou - poskytnutí první pomoci je povinností každého z nás.

Strážníci se zachovali opravdu pohotově a profesionálně, to ihned na místě ocenili i zdravotníci. Po příjezdu záchranářů v oživování pokračoval lékař, kterému se ženu podařilo stabilizovat.

Díky duchapřítomným strážníkům a jejich rychlému zásahu se podařilo ženu přivézt zpátky do života. A za to si muži v uniformě zaslouží dík. Pokud máte jakékoliv dotazy, připomínky nebo náměty, piště na emailovou adresu neznami.hrdinove@sever.rozhlas.cz.

autoři: bach , Jiří Zeman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.