Ústí nad Labem: záchrana ženy na Mariánské skále

3. leden 2013
Neznámí hrdinové

Dnes se společně vydáme do Ústí nad Labem. Tamní Mariánská skála je místem, které nabízí pěkný výhled do okolí, zároveň je to ale častý cíl nešťastných lidí. Jeden takový příběh se šťastným koncem mapuje reportáž Honzy Bachoríka.

„Dostali jsme hlášení, že na kraji Mariánské skály stojí delší dobu nehnutě žena...“ začíná vzpomínat na osudný den Pavel Lüftner z Ústecké městské policie. Naštěstí byl s kolegou na Mírovém náměstí a hned mu bylo jasné, o co jde. Na nic nečekali a hned vyrazili za paní.

Ženu ale nechtěli vyděsit a proto se snažili být co nejvíc potichu. Hned jim ale bylo jasné, že si žena nepřišla užít pěkný výhled do okolí. Je ale těžké spojovat aktuální situaci ve společnosti s duševním stavem lidí, nicméně v případě, že je náš blízký v koncích, může dojít až k tomu nejhoršímu. Může se jednat o jakousi demonstrativní sebevraždu, kdy to vypadá, že si chce vzít člověk život, ale on to tak doopravdy nemyslí a tímto způsobem žádá o pomoc svoje okolí.

Na druhou stranu se následně setkáváme s případy, kdy člověk jedná jen s cílem ukončit svůj život. Jak ale Pavel Lüftner prozradil, byl si se svým kolegou jistý, že žena chce, kvůli tíživé situaci, udělat to nejhorší. Celou situaci komplikovalo to, že si museli dávat velký pozor, aby ženu na okraji Mariánské skály nevylekali. Nemohli ale jen tak nečinně stát a čekat na další pomoc.

Jednoduše šli do akce - využili pouličního ruchu a momentu překvapení. Nechtěli totiž ženu vyděsit – to by mohlo skončit špatně i pro samotné strážníky.

„Ta žena o nás nevěděla, proto jsem k ní přiskočil a od kraje skály jsem jí odtáhl...“ Jak ale Pavel Lüftner dodává, na paní bylo vidět, že je v šoku: „Připadala mi celou dobu v šoku... Myslím, že jsme jí v něčem zlomili, protože poté, co jsem jí chytil, tak místo klepání a ztuhlého výrazu začala plakat.“

Podle policejní psycholožky Lenky Štreblové jsou nejčastější příčinou problémů finance. Problémy s penězi se posléze totiž přelévají do celé rodiny. V mnoha případech jde ale také o pověstné volání o pomoc, při kterém si člověk ve skutečnosti na život sáhnout nechce.

To ale o tomto případu ženy, kterou zachránili strážníci na ústecké Mariánské skále, podle Pavla Lüftnera říct nelze: „Většinou ten, kdo komukoliv oznámí, že si chce sáhnout na život, si na něj sáhnout nechce a chce na sebe spíš upoutat pozornost. Tato žena ale nikomu nevolala a proto si myslím, že tam k tomu mohlo dojít.“

Díky Pavlu Lüfterovi a jeho kolegovi nedošlo k tomu nejhoršímu a za záchranu ženy si zaslouží velké poděkování. Je dobré se svým blízkým věnovat pozornost a snažit se jim v těžkých životních situacích pomoci. Pomůžeme tak nejen jim, ale i sami sobě.

Vaše náměty nebo připomínky piště na mail neznami.hrdinove@sever.rzohlas.cz.

autoři: bach , Jiří Zeman
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.