Ústí nad Labem v sobotu hostí galavečer Letecký sportovec roku 2023. Koná se ale i řada dalších kulturních akcí

22. únor 2024

Největší víkendovou akcí v Ústeckém kraji je Letecký sportovec roku 2023. Díky kamerám České televize se jí může účastnit kdokoliv… Vypravit se ale můžete třeba i na muzikál, pohádku nebo si zaplavat společně s otužilci.

Sobota 24. února

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem propůjčí v sobotu své prostory Galavečeru s vyhlášením nejlepších leteckých sportovců roku 2023. Účast přislíbil i prezident České republiky Petr Pavel s chotí.

Hlavní program začne krátce po 20. hodině, představí se sportovci Aeroklubu České republiky, členové Letecké amatérské asociace i Svazu modelářů, Ti nejlepší pak převezmou zasloužená ocenění. V průběhu večera vystoupí také známí umělci – Ondřej Vetchý, Michael Kocáb, Martin Dejdar, Oldřich Kaiser, Jitka Čvančarová a další. Celý večer bude přenášet sportovní kanál České televize.

Už v době od 10 do 16 hodin ale proběhnou na ústeckém letišti ukázky deseti nominovaných leteckých disciplín.

Připomeňme, že letečtí sportovci jsou nejúspěšnější ze všech 120 svazů, které eviduje Národní sportovní agentura. V roce 2023 přivezli z evropských i světových mistrovství 16 zlatých, 10 stříbrných a 10 bronzových medailí.

Klobouk a kytara

Ale i jinak bude v krajské metropoli živo – Národní dům pořádá od 19 hodin Country bál Jindry Šťáhlavského jako vzpomínku na tohoto country zpěváka. Hrát budou kapely Kliďánko a Rekonvalescence, zatančí pražská skupina Crock14.

Plesat se bude také v Činoherním studiu – od 19 hodin bude k tanci i poslechu hrát kapela Nepitch Band a večerem vás provedou herci Činoherního studia.

Ovšem jestli na letošek chystáte svatbu, pak pro vás bude zajímavý Děčínský svatbovník – odehraje se v obchodním centru Pivovar od 10 do 17 hodin. Můžete načerpat užitečné rady, inspirovat se módní přehlídkou svatebních šatů i ukázkami cateringu a květinovým workshopem.

Docela velké divadlo Litvínov zve na 19 hodinu na představení Veselé Velikonoce. Film s Jean-Paul Belmondem v hlavní roli asi znáte, ale tady si je užijete s Martinem Hofmannem.

svařené víno

A ještě jsou tu alkoholické dýchánky – v Třebenicích, v radničním sále začne ve 12 hodin Třebenický košt aneb Co se urodilo na svazích Českého Středohoří. Kostel sv. Bartoloměje v Teplicích pak zve na 14. hodinu na souboj svařáků – o tom nejlepším rozhodnou právě návštěvníci.

No a jestli jste ještě nestihli žádnou masopustní merendu, tak zajeďte odpoledne do Těchlovic, masopustní průvod vyráží ve 14.30 od obecního úřadu. To v Chotiměři mají masopustní sraz v 15 hodin u kapličky na návsi.

Neděle 25. února

Začínáme pozvánkou na Vlasatý zápas – odehraje se od 16.30 na Zimním stadionu Ivana Hlinky v Litvínově. Je to už 6. ročník charitativní akce, letos to bude utkání proti Spartě. Ve spolupráci se spolkem Nové háro se letos bude pomáhat hned dvěma dívenkám, a to čtyřleté Sáře a osmileté Aničce z Prahy. Obě procházejí onkologickou léčbou, kvůli které přišly o vlásky a spolek Nové háro jim pomůže zajistit krásné a kvalitní paruky.

Zimní stadion Ivana Hlinky v Litvínově

Do akce se můžete zapojit několika způsoby. Přispět můžete například do pokladniček, které budou u vchodů zimního stadionu Ivana Hlinky nebo můžete libovolnou částku poslat přes QR kód. Hráči na rozbruslení nastoupí s tradičními příčesky na helmách a odehrají celý zápas ve speciálních dresech, které po utkání poputují do aukce.

A ještě jedna dobročinná akce – Krásnolipská otužilecká plovárna. Začíná ve 14 hodin na rybníku Cimrák. Je to už 11. ročník zimního plavání, letos jako benefiční akce s patronem Davidem Venclem. Výtěžek bude věnován Centru pro náhradní rodinnou péči. Od 15:30 hodin pokračuje program v kulturním domě – setkání s Martinou Hrabáčkovou z Centra a s extrémním bikerem Janem Kopkou.

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem zve na 17. hodinu na světový muzikál My Fair Lady. Od doby svého vzniku – od roku 1956 neztratil nic na působivosti hudby i příběhu chudé květinářky Lízy a namyšleného profesora Higginse.

Severočeské divadlo v Ústí nad Labem

Hnízdo na nitkách – tak se jmenuje cirkusové představení pro děti – v neděli se odehraje v Městském divadle ve Varnsdorfu, začátek je v 15 hodin. K vidění bude závěsná akrobacie na kruhu a šálách, hula hop obruče a pozor – po představení bude následovat dílna vzdušné akrobacie na šále.

A jestli už čekáte na pohádkové pozvánky – tak ani tato neděle nezklame. V 15 hodin začne pohádka Oklamaný hastrman v  Kulturním domě v Tisé. Hraje Loutkové divadlo Skaláček.

V 15 hodin začíná pohádka Jak Vendelín s čerty vařil v Městském divadle v Žatci; hraje Divadlo Starý návrat.

Kája s Bambuláčkem pak čekají na děti na zámku v Děčíně – začátek představení je ve 14 hodin.

A jestli vám to ještě nestačí, pak se můžete vydat do kavárny při Knihovně Ústeckého kraje – do Café Maryša, od 15 hodin je tam připravené interaktivní pohádkové představení Ústav úžasu: Cirkus Prdítko.

Spustit audio