Ústí nad Labem se jako druhé město v Česku přidalo k projektu Emise

21. květen 2017

Vzdělávací projekt Emise se pomalu rozjíždí v Ústí nad Labem. Kromě Domu dětí a mládeže se do něj zapojily tři základní školy - Mírová, Palachova a Rabasova.

Projekt vymysleli studenti gymnázia v Opavě. Jejich cílem je zlepšit stav ovzduší na Opavsku. Taky v Ústeckém kraji trápí obyvatele zejména polétavé částice prachu.

Studenti připravili sérii osvětových brožur, akcí a soutěží pro středoškoláky, základní školy i veřejnost. Jedna ze soutěží se uskutečnila na ústecké škole Mírová.

Žáci osmých a devátých tříd ve tříčlenných skupinkách obcházeli jednotlivá stanoviště a snažili se najít řešení k zadaným úkolům, vysvětlila učitelka ze ZŠ Mírová Hana Groulíková: „Jedná se o oblast chemie, fyziky a zeměpisu. Pak se do toho vpraví i matematika, pomocí které můžeme spočívat, kolik máme škodlivin v ovzduší nebo za jak dlouho se nám usadí v plicích - to už přichází ke slovu biologie,“ popisuje.

Ústí nad Labem se jako druhé město v Česku přidalo k projektu Emise

„Žáci by měli mít povědomí, že životní prostředí je důležité pro jejich zdraví,“ vysvětluje Groulíková, proč své žáky do soutěže přihlásila. „Od příštího školního roku zavedeme kroužek, budeme trávit víc času i v přírodě, “ doplňuje.

Přestože družstvo ZŠ Palachova ve složení Malvina Findrová, Martin Chmela Anna Kraft nesplnilo praktický úkol z chemie, skončilo druhé. Soutěž vyhrálo družstvo ZŠ Mírová.

V Ústí nad Labem se do projektu Emise zapojily tři základní školy. Zájem je podle koordinátorky Evy Fialové i z jiných měst. „Tisá a Bílina, například,“ vypočítává s tím, že očekávala větší zákjem ústeckých škol.

Město své školy podpoří i dotací - až o 20 tisíc korun můžou žádat do konce května.

autor: hau
Spustit audio