Ústí nad Labem má nové vedení města. Chce posílit pozici obvodů

20. listopad 2018

Koalice hnutí ANO, Ústeckého fóra občanů, ODS a PRO Zdraví a Sport zvolila nové vedení města Ústí nad Labem. Primátorem je Petr Nedvědický z ANO, který má čtyři náměstky.

Ustavující jednání zastupitelstva v Ústí nad Labem vzbudilo zájem veřejnosti – sál byl téměř zaplněný a jednání lidé sledovali i na obrazovkách v předsálí. Koalice ANO, Ústeckého fóra občanů, ODS a PRO Zdraví a Sport zvolila devítičlennou radu města těsnou většinou 19 hlasů.

Každý z koaličních partnerů bude mít svého náměstka. Primátorem se stal Petr Nedvědický z ANO, který před volbou čelil kritice kvůli 13 let starému obchodu s pozemky v Krupce. Z luk za statisíce se staly změnou územního plánu stavební parcely za miliony korun.

V obchodu figuroval i tehdejší místostarosta a současný starosta Krupky Zdeněk Matouš z ČSSD.

„Tento obchod nebyl běžným byznysem, jak Petr Nedvědický tvrdí, protože se ho účastnil funkcionář obce, místostarosta Krupky. Jednalo se o obchod, při němž došlo prokazatelně k nadřazení individuálního zájmu nad zájem veřejný,“ připomněla Karolína Žákovská z opozičního PRO! Ústí.

Na obchod před lety upozornila Česká televize. Připomínku reportáže vnímá primátor Petr Nedvědický z ANO jako nátlak.

„Přišla v momentě, kdy jsme ukončili vyjednávání s hnutím PRO! Ústí, takže to cítím jako nátlakovou akci nebo trest za to, že jsme zvolili jiného koaličního partnera. Primátor přece nerozhoduje o pozemcích, o těch rozhoduje 37 členů zastupitelstva,“ glosoval Nedvěduický.

Náměstky primátora se stali Věra Nechybová z UFO, Pavel Tošovský z ODS, Tomáš Vlach z ANO a Michal Ševcovic z PRO Zdraví, který bude neuvolněný. Kompetence si podle Nedvědického teprve rozdělí.

Dalšími radními jsou Eva Fialová a Tomáš Kirbs z ANO, Lukáš Konečný za UFO a Miroslava Lazarová z ODS.

Zastupitelka za ODS Lenka Černá se rozhodla koalici nepodpořit

Koalice je těsná i proto, že Lenka Černá z ODS nechce být její součástí. Jako důvod uvedla zrušení místních sdružení i původních kandidátek.

Vysvětlila, proč své kolegy nepodpořila: „Jejich účast na kandidátce neprošla řádnou demokratickou volbou. Vychází ze stejně vadného základu, jako současné vedení hnutí ANO v Ústí nad Labem, a je mi líto, že současná komunální politika ve městě se dělá na základě umlčení a likvidace oponentů uvnitř strany.“

Opozice kritizovala také složení kontrolního a finančního výboru, které navrhla a schválila koalice. Ve výborech nemají totiž zastoupení opoziční Vaše Ústí ani SPD a posty obou předsedů připadli komunistům.

„Nepovažuji KSČM za skutečnou opozici, už jen kvůli tomu, kolik získala míst v obou výborech. Vedení města si je velmi dobře vědomo toho, že oficiálně disponuje velmi křehkou většinou jediného hlasu, a ten způsob, kterým nominovalo zástupce KSČM do obou výborů je způsobem, jak si je zavázat a domnívám se, že to bude pokračovat i ve vztahu ke komisím rady města,“ řekla Karolína Žákovská.

Nové vedení města chce posílit pravomoci i financování obvodů, zaměřit se na vytvoření různých typů sociálního bydlení a územní plán.

autor: hau
Spustit audio

Související