Ústí nad Labem a Trmice chtějí vyhlásit na celém svém území „bezdoplatkovou zónu“

14. listopad 2018

Magistrát města Ústí nad Labem zveřejnil návrh opatření obecné povahy pro Ústí a Trmice. Podle něj by se obě města měla stát tak zvanou „bezdoplatkovou zónou“. Lidé, kteří se tam nově přistěhují, nebudou moci od úřadu práce dostávat doplatek na bydlení.

Politici ve vedení Ústí nad Labem a Trmic tak chtějí ještě více narušit obchod s chudobou.

Zatím v Ústí platí zákaz vyplácení doplatků na bydlení nově příchozím ve 22 lokalitách. V Trmicích pak funguje ve dvou ulicích a v osmi jednotlivých domech.

Radní obou měst své rozhodnutí zdůvodňují tím, že spekulanti skupují domy mimo tyto adresy, aby tam nastěhovali sociálně slabé lidi. Tyto domy jsou podle nich často ve špatném stavu, lidé tam žijí v nevyhovujících podmínkách a majitelé berou nepřiměřené peníze – mimo jiné právě i ze státní dávky.

Ústečtí radní svou žádost také zdůvodnili i tím, že pokud by byla v Trmicích bezdoplatková zóna všude, mohlo by se stát, že by se obchod s chudobou přesunul právě do Ústí, kde by pak vznikaly další vyloučené lokality.

OSPOD zavedení „bezdoplatnové zóny“ pro celé Ústí a Trmice doporučil

Než magistrát návrh opatření vydal, musely ho posoudit i další instituce. Sociálně právní ochrana dětí ho doporučila – v obou městech je podle jejích pracovníků hodně rodin žijících z příspěvků od státu, je zde také časté záškoláctví.

V Ústí nad Labem pracovníci OSPOD pracovali v prvním pololetí se 1796 dětmi, které mají nějaké problémy, což označují za alarmující údaj.

Podle sociálních pracovníků je to i důsledek toho, v jakých rodinách žijí – kromě toho, že jsou chudé, jsou rodiče často nevzdělaní, případně i drogově závislí nebo alkoholici. To ruku v ruce hromadí problémy i navenek – nejen v případě přestupků páchaných dětmi. Také jde o drobnou kriminalitu a přestupky proti sousedskému soužití.

Policie České republiky poskytla úřadu jen statistiku trestných činů bez jakéhokoli doporučení a statistika přestupků od strážníků z Trmic slouží jen jako podpůrný argument.

Zda a kdy bude toto opatření skutečně platné na celém území krajského města i Trmic zatím není jasné. Vydání definitivního rozhodnutí určitě ale několik týdnů ještě potrvá.

Do příští neděle, 25. listopadu, můžou majitelé nemovitostí dávat na ústecký magistrát připomínky k tomuto návrhu. Úřad se pak musí se všemi vypořádat – bude záležet tedy na počtu i náročnosti argumentů.

autor: hau
Spustit audio

Související