Ústečtí zastupitelé rozhodli o koupi rozestavěného pozemku. Podle opozice je nákup předražený

5. červen 2023 13:38

Ústí nad Labem koupí roky rozestavěnou parcelu v centru krajského města. V tajném hlasování o tom 5. června rozhodli ústečtí zastupitelé. Za nemovitost město vlastníkovi, firmě UDES, zaplatí 73 milionů korun. Podle některých opozičních zastupitelů i občanů je ale cena přemrštěná.

„Prakticky kupujete zajíce v pytli, navíc za dvojnásobnou cenu. Přijde mi to naprosto nesmyslné v té situaci, ve které jste,“ řekl při jednání zastupitelům Ústečan Michal Vodvářka.

Současně je upozornil na možnou trestněprávní odpovědnost. Tu nepřímo připustil i primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO: „S ohledem na upozornění, které tady díky panu občanovi máme, že tedy hrozí eventuálně za hlasování jednotlivým zastupitelům trestní oznámení, tak si dovolím navrhnout tajné hlasování.“

Vedení města se schovalo za tajné hlasování

Tajného hlasování se zúčastnila jen městská koalice, tedy 20 zastupitelů. 19 z nich bylo pro nákup tzv. díry za 73 milionů korun, jeden ze zastupitelů se hlasování zdržel.

Způsob rozhodnutí hodnotila Karolína Žákovská z opozičního hnutí PROÚstí: „Hnutí ANO a SPD si zakládají na tom, že jsou to hnutí transparentní a demokratická, ale v takto zásadním hlasování se schovají za tajné hlasování.“

Podle opozice je problém s cenou rozestavěné parcely. Posudek jí stanovil zhruba na 37 milionů korun. Město ale zaplatí 73 milionů.

Zastupitelé chtěli také vidět projekt chytané budovy a vyjádřili obavy nad platností stavebního povolení. To je podle primátora Petra Nedvědického stále platné.

Podle primátora bude teď zhruba do měsíce připravená kupní smlouva pro odkup tzv. díry. Na jejím místě má podle něj, zřejmě formou PPP projektu, vzniknout budova pro městské organizace a byty.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související