Ústí nad Labem zvažuje odkup léta nedostavěné budovy na Mírovém náměstí

31. květen 2023

Díra nebo Ústecké metro. To jsou názvy, které dala veřejnost pozemku nedaleko Mírového náměstí v Ústí nad Labem. Vlastník teď roky rozestavěnou parcelu nabízí městu za 73 milionů korun. Podle primátora Petra Nedvědického z hnutí ANO je to šance na řešení dlouhodobého problému centra města. Opozice chce ale o ceně ještě jednat.

Za 73 milionů korun by mělo město získat vedle doposud vybudovaných úprav na pozemku i projektovou dokumentaci nebo trafostanici. Dosud vybetonované podzemní parkoviště by mohla posloužit pro novou budovu.

„Rozhodně nejsem příznivcem toho, abychom, tedy v případě, že to schválí zastupitelstvo, ten objekt nějakým způsobem zdemolovali,“ konstatoval ústecký primátor.

Podle Nedvědického by mohly v nové budově sídlit městské organizace a byty a postavit by jí město mohlo formou tzv. PPP projektu. Opoziční zastupitel Richard Loskot z PROÚstí chce ale o ceně pro odkup ještě jednat.

„Ta současná železobetonová konstrukce, která tam je, je vedená stavebním úřadem jako statické zajištění stavební jámy, takže nevím, proč bychom měli v ceně zohledňovat takhle drahé statické zajištění stavební jámy. Není možné přistoupit hned na ty podmínky investora,“ uvedl Loskot.

PROÚstí dává před dostavbou přednost veřejnému prostoru a parku

Zároveň by mělo město nejdřív vyřešit, jak pozemek u Mírového náměstí využije.

„Volali jsme po tom, aby ten pozemek sloužil jako veřejný prostor s akcentem na park. Neznamená to, že to musí být čistě parková úprava, může tam být nějaká veřejná budova, nemyslíme si ale, že to musí nutně splňovat nějakou zastavěnost. Navíc investice tohoto typu by nemusela být tak drahá,“ dodává Loskot.

Jak se město k nabídce vlastníka pozemku postaví, má být jasné v pondělí 5. června, kdy záležitost projednají ústečtí zastupitelé.

Spustit audio

Související