Ústečtí zastupitelé proberou možnost záchrany historické budovy bývalého ředitelství Schichtových závodů na Střekově

17. únor 2023 09:41

17. února od 12:30 se mimořádně sejdou zastupitelé Ústí nad Labem. Řešit budou například možnou záchranu někdejšího areálu ředitelství Schichtových závodů na Střekově. Na část budovy byl totiž vydaný demoliční výměr a začaly už i přípravné bourací práce.

Podle primátora Petra Nedvědického z hnutí ANO jde o soukromý majetek a město pro budovy bývalého ředitelství nemá žádné využití. Oprava komplexu by navíc byla podle primátora nákladná.

Podobně vnímá situaci i primátorův náměstek Tomáš Vlach z hnutí ANO. Podle něj se měla situace řešit dřív. „Z mého pohledu se jedná i o pochybení odborníků v oblasti ochrany památek, kteří mohli už dávno ty kroky iniciovat a mohli jsme tak této nešťastné situaci předejít,“ uvedl.

Jiný pohled na budoucnost ředitelství Schichtových závodů mají někdejší primátoři krajského města za ODS Jan Kubata a Petr Gandalovič. Ti vyzvali vedení města, aby se pokusilo budovy zachránit.

Podobný názor má i opoziční zastupitel PRO!Ústí a historik Martin Krsek. Podle něj by bylo chybou celý komplex zbourat.

Záchrana celé historické budovy je nepravděpodobná

Ministerstvo kultury sice tento týden na návrh Martina Krska zahájilo řízení o prohlášení někdejšího ředitelství za kulturní památku, podle Ivany Awwadové z ministerstva by se ale případná památková ochrana týkala pouze části, na kterou není vydaný demoliční výměr.

Budova patří společnosti STZ Development. Podle jejího jednatele Jakuba Malicha se společnost snažila jednat se zástupci Střekova, magistrátu i muzea na téma využití správní budovy nebo společenského sálu od roku 2014, vždy ale bezúspěšně. Aktuální snahy o záchranu ředitelství Schichtových závodů tak vnímá jako alibismus.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související