Ústečtí strážníci několikrát ročně obcházejí bezdomovce a informují je o možnostech pomoci

16. únor 2022 08:32

V Ústí nad Labem je podle údajů městské policie 48 bezdomovců. Další využívají služeb azylového domu a noclehárny oblastní charity. Čas od času pracovníci charity i strážníci obcházejí místa, kde bezdomovci přebývají a nabízejí jim pomoc.

„Máme tady pro vás nějaké letáky, abyste i na ulici věděli, kdo se o vás může postarat,“ oslovuje strážník čtyři muže u kolektoru nad Mariánskou skálou.

„Ne, díky, pomoc nepotřebujeme. Tahle zima je zatím úplně super – není sníh, není zima, dobré je to,“ konstatuje Jitka Povejšilová, která má opodál stlučenou boudu z prken. Do azylového domu nebo na noclehárnu charity nemůže. „Nešla bych bez pejsků. Kdyby tam brali pejsky, tak bych tam šla hned,“ vysvětluje.

Další zastávkou městských strážníků byl jeden z vybydlených domů v ulici U České besedy. „Přímo v tomto domě přebývají čtyři bezdomovci. Samozřejmě ale migrují, takže to nejsou pokaždé ti samí. Někdy jich je tu pět, jindy dva,“ popsal zástupce ředitele ústecké městské policie Jan Novotný.

Tentokrát tu kromě potkanů narazili strážníci na šest lidí – i oni ale nabízenou pomoc odmítli.

Poté se hlídka městské policie vydala do Matiční ulice, do jednoho ze dvou zdevastovaných činžáků, které město zbourá. I při této obchůzce všichni pomoc neziskových organizací odmítli.

Před časem ale právě tady ve vybydleném činžáku v Matiční žila žena se dvěma dětmi. Díky podobné akci podle Bakuleho našla pomoc v krizovém centru Spirála.

Spustit audio

Související