Ústečtí politici se dohodli na způsobu nadstandardního financování profesionálního sportu

3. leden 2017

Politici v Ústí nad Labem našli cestu, jak poslat dotace profesionálním fotbalistům a hokejistům. Město už vyčerpalo sumu takzvané povolené podpory. Bez dalších slíbených peněz by ale kluby měly problémy už letos ‒ například hokejisté hrozili tím, že pokud do 15. ledna nebude jasno, nabídnou k prodeji prvoligovou licenci.

Hokej má letos dostat z městského rozpočtu 5 milionů korun a fotbal 4 miliony. Město ale naráží na pravidlo „de minimis“, znamenající podporu malého rozsahu, která není považovaná za veřejnou podporu, která by měla někoho zvýhodnit.

Toto pravidlo říká, že každý rok může dát město pouze tolik, aby v průběhu posledních 3 let nedalo víc než 200 tisíc eur celkem.

V případě prvoligových hokejistů a druholigových fotbalistů v Ústí nad Labem se to stalo, proto mohli zastupitelé do klubů poslat zatím jen část z přislíbené dotace na letošní rok. Kluby doufaly, že vedení města včas najde způsob, jak situaci řešit. S penězi totiž už počítají.

Město celý rok zjišťovalo, jak klubům pomoci

Podle náměstka primátorky Jiřího Madara z Ústeckého fóra občanů se po celý rok na této záležitosti pracovalo, zjišťovala se stanoviska ÚOHS i právníků.

Začátkem loňského roku vedení města chtělo s hokejovým klubem uzavřít marketingovou smlouvu, tam byl problém ve zpětné platnosti i v tom, že by město platilo za něco, co klub už plní podle podmínek pro dotace na mládež.

Další možnost narychlo předložil náměstek Madar na prosincovém jednání zastupitelů: šlo o odkup 10% podílu v hokejovém klubu za 2,8 milionu korun. To ale zastupitelé neschválili ‒ kritizovali nepřipravenost materiálů, neznalost finanční situace klubu, a také to, že by podíl město kupovalo od spolku, který spravuje mládežnická družstva a nebylo vysvětleno, jak by se peníze dostaly od spolku do profesionálního klubu.

Před Vánocemi představitelé hokejového klubu oznámili, že peníze od města nutně potřebují. Pokud nebudou mít do 15. Ledna jasno, začnou prodávat licenci na 1. ligu. Vedení města proto začalo rychle jednat.

Rýsuje se řešení

Od Vánoc do 2. ledna se uskutečnily dvě schůzky se zástupci všech politických stran a hnutí, nepřišli jen z ČSSD. Na schůzkách byli i zástupci profesionálního hokeje a mládežnického spolku.

Problém s financováním se týká i fotbalu, jak ale redaktorce Gabriele Hauptvogelové řekl ředitel klubu Petr Heidenreich, nejsou na tom tak špatně jako hokejisté. Přiznal ale, že problémy s hotovostí a s provozem klubu by mohly přijít během prvního pololetí.

Na schůzkách se řešilo, jak rychle peníze do klubů dostat. Nakonec se shodli na nejrychlejší variantě s nejmenšími riziky sankce z Evropské unie ‒ kluby se zaváží, že nebudou v rámci Evropské unie obchodovat s hráči ani se účastnit evropských soutěží. Pak by mohly oba kluby dostat zbývající částky ‒ hokej 4,6 milionu a fotbal 2,6 milionu.

Druhým bodem jednání byl odkup podílu 10% hokejového klubu za 1 000 korun, což je desetina základního kapitálu společnosti. Zástupcem města v dozorčí radě by byl vedoucí příslušného odboru magistrátu. Od toho si město slibuje kontrolu nad prodejem herní licence. Po dohodě s dalšími podílníky se chtějí zástupci města také dohodnout na navýšení základního jmění klubu. O všem budou jednat zastupitelé 11. ledna.

Z dlouhodobého hlediska politici jednali také o možnosti zřídit nadaci, která by sloužila nejen k podpoře sportu, ale i kultury. Vedení města chce zástupcům velkých firem nabídnout účast v této nadaci v únoru.

autor: hau
Spustit audio