Ústečtí krajští zastupitelé uctí památku Jaroslava Kubery i obětí vejprtského požáru

27. leden 2020 09:42

Peníze pro okamžitou pomoc Vejprtům na Chomutovsku nebo složení zastupitelského slibu náhradníka za zesnulého Jaroslava Kuberu z ODS. To jsou hlavní body dnešního jednání krajských zastupitelů v Ústí nad Labem.

Zesnulého předsedu senátu, krajského zastupitele a někdejšího dlouholetého starostu a primátora Teplic Jaroslava Kuberu z ODS má v krajském zastupitelstvu nahradit Tomáš Rieger. Ten má před dnešním jednáním složit zastupitelský slib a jako dosavadní náhradník za Jaroslava Kuberu se má stát zastupitelem kraje. Během jednání mají zastupitelé také památku Jaroslava Kubery uctít.

Krajští zastupitelé dnes uctí památku zesnulého Jaroslava Kubery

Dalším důležitým bodem bude jednání o pomoci pro Vejprty. Zastupitelé mají schválit rozhodnutí rady kraje z minulého týdne. Ta totiž schválila na okamžitou pomoc pro vyhořelý domov ve Vejprtech na Chomutovsku 1 milion korun.

Po jednání rady se hejtman Oldřich Bubeníček z KSČM vyjádřil v tom smyslu, že by neměl být se schválením pomoci mezi zastupiteli problém. Peníze půjdou z krajského fondu pro mimořádné události.

Čtěte také

Domov pro osoby se zdravotním postižením zasáhl v neděli 19. ledna požár, při kterém zahynulo 8 lidí. Také jejich památku by měli dnes zastupitelé uctít.

Na dnešním zasedání chtějí zastupitelé také rozhodnout o vlastním rozdělení peněz na provoz sociálních služeb v Ústeckém kraji v tomto roce. Jde o peníze od státu a kraj dostal na letošní rok od ministerstva práce víc než 1,7 miliardy korun.

Zastupitelé ale projednají také prodej víc než 16,5 hektaru velkého pozemku v průmyslové zóně Triangle na Žatecku. Ten chce od kraje koupit firma, která vyrábí například displeje pro reklamní vitríny a poutače.

Firma funguje už teď u Přestanova na Ústecku. Tam ale nemá dostatek místa pro rozšíření výroby. To má vyřešit právě pozemek na Triangelu, kam se má přesunout například i výroba společnosti ze spojených států.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související