Ústecký okresní soud má novou specialistku – soudkyni pro řešení mravnostních trestných činů

16. únor 2024 15:01

Ministerstvo spravedlnosti chce zavést vzdělávání soudců pro řešení mravnostních trestných činů. Okresní a krajské soudy by tak měly mít specialisty na řešení těchto případů. Vyčleněného soudce má jako první v regionu okresní soud v Ústí nad Labem. V rámci celého Česka řešili kriminalisté nejvíc případů mravnostní kriminality právě v Ústeckém kraji.

„Kolega s touto specializací má lepší přehled o obdobných případech, které byly v této agendě řešeny. Může proto lépe srovnávat mezi jednotlivými případy a zajistit tak lepší proporcionalitu při ukládání trestů,“ vysvětluje k tématu specializovaných soudců pro mravnostní trestné činy místopředseda okresního soudu v Ústí nad Labem Jan Michanek.

Vedle vzdělání je navíc důležitá i lidská stránka takového soudce.

„Je vhodné, aby tuto agendu vykonával soudce, který je profesně i lidsky zralý, starší, zkušenější, má životní zkušenosti a empatii, protože takový soudce lépe působí na poškozené a je pro ně věrohodnější. A myslím si, že kolegyně, kterou jsme pro tuto agendu určili, těmito vlastnostmi disponuje,“ dodává Michanek.

V Ústeckém kraji řeší kriminalisté nejvíc případů mravnostní kriminality v Česku

Za posledních pět let řešili na ústeckém soudě téměř 80 mravnostních trestních činů, ve kterých byla podána obžaloba. V celém regionu ale policisté prošetřovali během loňského roku 475 případů mravnostní kriminality. To je nejvyšší číslo v rámci celého Česka.

Jak vysvětluje kriminalista Alexandr Fuč, důvodem je například sociální skladba obyvatelstva kraje. „To, že je tam nárůst, je, si myslím, způsobené připraveností a ochotou těch obětí to oznamovat,“ dodává.

Podobně jako soudci mají ale i kriminalisté speciální vzdělání. „Je to trestná činnost, kde je potřeba, aby ten člověk byl odborník. Oni všichni procházejí speciálním vzděláváním – nemůže to dělat každý. Specialista na mravností trestnou činnost je naprostý odborník,“ shrnuje náměstek krajského policejního ředitele Martin Charvát.

Nejčastěji přitom kriminalisté podle něj řeší případy, kdy jsou obětí zneužívání nebo znásilnění děti.  

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související