Ústecký obvod Severní Terasa chce přestěhovat knihovnu a místo nabídnout policii pro novou služebnu

30. březen 2015

Místo regálů s knihami policejní služebna. Taková je zřejmě budoucnost pobočky knihovny ve Stříbrnické ulici v Ústí nad Labem. Obvodní radnice už začala s knihovnou vyjednávat o náhradních prostorách. Ty jsou ale menší než současné. Na druhou stranu by velikostí vyhovovaly služebně policie.

Knihovnice Milada Benešová právě obsloužila dvě čtenářky. Jaký je její názor na to, že místo knihovny možná bude služebna policie?

„Jsme rádi, že by tu byla, ale aby to bylo na úkor naší knihovny, to se nám samozřejmě nelíbí. Sem chodí hodně čtenářů, je to největší pobočka. Máme tu i velký počet dětí. Kousek odtud je ZŠ Stříbrnická, ale chodí k nám i děti ze ZŠ Rabasova a ZŠ Mírová,“ odpovídá Benešová.

Pobočka knihovny by podle starosty obvodu Pavla Dufka z ANO 2011 policii prostorově vyhovovala. V objektu bývalé školky je i služebna strážníků, takže by státní i městští muži zákona k sobě měli blíž. A mít policisty v ulicích, je podle Pavla Dufka důležité.

Stěhování do menších prostor se knihovnici ani čtenářům pobočky na Severní Terase nelíbí

Sem se začínají stahovat bezdomovci, vybírači popelnic, je trošku problém s drogově závislými lidmi. Začínají se sem stahovat vykradači sklepů a kočárkáren. A samozřejmě argumentem je i dojezdová vzdálenost. Služebna je ve městě. Mnohdy se stává, že řeší případ jinde a nemůžou hned přijet sem na Severní Terasu.“

Severní Terasa už nemá vlastních prostor moc na výběr. Severočeské vědecké knihovně zatím obvod nabídl dvě náhradní místa. Jedno z nich je ve stejném objektu v patře. Problém je podle knihovnice Milady Benešové v tom, že je mnohem menší než současná pobočka.

„To je ten největší problém. Je to jedna místnost. V této knihovně máme kolem 25 000 knih. Představte si situaci, že jednak musíte spoustu knih někam vyhodit. Potom tu část, která vám zbyde, přestěhovat. A kam budete dávat nové knihy? To je další problém. A ten druhý prostor v ulici Větrná? To je opravdu dost daleko odtud. Školu bychom měli daleko, protože ti dětští čtenáři by tam určitě nepřišli, tím jsme si jistí.“

Policejní služebna? Ano - ale jedině s novými policisty!

Obvodní radnice navíc tento prostor stále ještě pronajímá klubu pro tři generace. Starosta Dufek bude o náhradě s ředitelem Severočeské vědecké knihovny Alešem Brožkem dál jednat. Případné stěhování ani není otázka nejbližších dní - ředitel ústecké policie Vladimír Danyluk totiž potřebuje víc tabulkových míst i víc policistů.

„Není možné vytrhávat v současné době z těch stavů a zřídit jakousi policejní stanici. Pokud by to nemělo fungovat a nemělo by to tu štábní kulturu, tak do toho zatím nepůjdu.“

Zřízení policejní služebny a stěhování knihovny by tak podle starosty Dufka připadalo v úvahu nejdříve příští rok.

autor: hau
Spustit audio