Ústecký kraj začne za tři týdny přijímat žádosti na nové kotle pro lidi s nízkými příjmy

24. květen 2022 13:07

V polovině června začne Ústecký kraj přijímat žádosti o dotace na nové kotle pro domácnosti s nízkými příjmy. Od ministerstva životního prostředí má kraj dostat na výměnu kotlů u této skupiny obyvatel regionu víc než 80 milionů korun.

Podle podmínek letošní výzvy mohou o tento typ kotlíkových dotací žádat domácnosti s nízkými příjmy. To znamená, že průměrný čistý příjem na člena takové domácnosti v roce 2020 nesmí být vyšší než 170 900 Kč.

Kolik peněz pak můžou na nový kotel dostat, přiblížil mluvčí Ústeckého kraje Martin Volf: „Ta dotace je určena na plynový kondenzační kotel, kde je maximální výše dotace 100 000 korun nebo kotel na biomasu včetně akumulační nádrže, tam je maximální výše dotace 130 000 korun nebo na kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva, kde je opět dotace ve výši 130 000 korun. Lidé mohou ale žádat i o dotaci na tepelné čerpadlo, kde je dotace až 180 000 korun.“

Podle podmínek pro získání dotace také platí, že lidé mohou zpětně žádat o peníze i na výměny, které provedli už loni.

Peníze z výzvy by měly stačit na zhruba 650 nových kotlů

Lidé, kteří nepatří do nízkopříjmové kategorie, mohou dotaci na pořízení nového kotle získat také – z programu s názvem Nová zelená úsporám.

Podle krajských propočtů by mohlo víc než 80 milionů korun stačit na výměnu zhruba 650 kotlů. V případě většího zájmu chce hejtmanství požádat ministerstvo životního prostředí o uvolnění dalších peněz.

Žádosti začne ústecký krajský úřad přijímat 15. června. Pro žadatele platí, že musí žádost podat nejprve elektronicky.

„Všechny dokumenty musí doručit do 10 dnů od podání té elektronické žádosti na podatelnu krajského úřadu – samozřejmě to jde i v listinné podobě nebo nějakou kurýrní službou,“ doplnil mluvčí kraje Martin Volf.

K dotacím je možné navštívit i seminář, kde se žadatelé dozvědí všechny informace. Ve středu 25. května se bude takové setkání konat od 17 hodin v Úštěku na Litoměřicku.

Spustit audio

Související