Ústecký kraj uvažuje o zastavení milionové zakázky na propagaci rekultivací

20. červen 2012

Propagace rekultivovaných území - tento projekt Ústeckého kraje vyšetřuje policie. Hrozí i to, že by z přislíbených evropských dotací kraj neviděl ani korunu. Krajští radní by proto ve středu 20. června měli rozhodnout, jestli projekt zastaví nebo ne.

Třicet milionů bez DPH, z toho by jen šest a půl milionu hradil kraj, zbytek by přišel z Bruselu. Tahle vize se pomalu rozplývá. Projekt sklidil už dříve kritiku především kvůli tomu, že zakázku získala firma REMA Media, která vznikla tři týdny před vypsáním soutěže. Podle jednatele Petra Fencla je to běžné: “Lidi, kteří za firmou stojí, pracují v oboru dlouho. Rozhodli se spojit tak. Firmu založili proto, aby pokryli celé spektrum zakázky.”

I náměstek hejtmanky Pavel Kouda z ČSSD za výběrem stojí. Začátkem června uvedl, že průběh soutěže byl podle antimonopolního úřadu v pořádku. Ten se ale touto zakázkou vůbec nezabýval. “Šlo o právní názor administrátora na veřejnou zakázku, kde byl úřad zmíněn,” omluvil se Kouda svůj omyl.

Kvůli pochybnostem o smyslu tohoto projektu i dalším možným chybám se ale bývalý zaměstnanec dotačního úřadu a krajský předseda KDU-ČSL Leo Steiner obrátil na policii. “Na tomto projektu je vidět, k jakým konkrétním krokům došlo, aby dostal podporu, aby ho získala spřízněná firma.”

O tento projekt se kromě policie zajímají také auditoři ministerstva financí. V kombinaci s pozastaveným proplácením dotační úřad na doporučení výboru regionální rady Severozápad vyzval krajské radní, aby raději zvážili, jestli v něm chtějí dál pokračovat.

Jak potvrdil šéf úřadu Pavel Markvart, v tuto chvíli totiž Ústecký kraj nedostane ani jednu dotační korunu: “Je to náš standardní postup. Až do ukončení vyšetřování tento projekt nebudeme proplácet.”

Náměstek hejtmanky Pavel Kouda z ČSSD proto kolegům v krajské radě předloží tři varianty možného řešení. Jednou z nich je ukončení všech prací. To by ale kraj přišel o zhruba polovinu vysoutěžené částky. Taková je podle Koudy hodnota dosud odvedené práce.

“Další možností je pokračovat a dokončit projekt z rozpočtu Ústeckého kraje. Anebo projekt pozastavíme a počkáme na vyjádření certifikačního a platebního orgánu,” nastínil Kouda další možnosti. Důležité ale budou i závěry policejního vyšetřování.

O rozhodnutí radních bude s největší pravděpodobností hned poté Pavel Kouda informovat výbor regionální rady, jehož je členem, a který jedná ve středu odpoledne.

autor: hau
Spustit audio