Ústecký kraj: Sportovní kluby viní ministerstvo školství z toho, že nedostaly peníze

6. duben 2018

Sportovní kluby v Ústeckém kraji jsou v ohrožení. Tvrdí to alespoň signatáři výzvy adresované premiéru Andreji Babišovi a ministru školství Robertu Plagovi.

Sportovci mají problém s vyplácením státní podpory pro kluby a tělovýchovné jednoty v kraji. Peníze letos podle nich nedostala většina klubů.

O dotace nestihly podle údajů sportovců požádat víc než dvě třetiny ze zhruba tisícovky klubů a jednot v Ústeckém kraji.

Podle Zdeňka Kubce z České unie sportu je problém s termíny u dotačního program s názvem „Můj klub 2018“: „Podklady pro vyplňování žádosti byly umístěny na web ministerstva školství 12. prosince. To znamená, že všechny sportovní kluby v Ústeckém kraji měli šanci na vyplnění žádosti 12 pracovních dnů, rozdělených vánočními svátky.“

Podle Kubce mělo ministerstvo vyhlásit dotační program nejpozději do konce září loňského roku. Zároveň mělo nechat na zpracování a podání žádosti o dotaci delší dobu. Do kraje přitom mělo přijít celkem 105 milionů korun.

„15 milionů korun na jeden okres, což je opravdu naprosto dostatečná částka. Pokud to vynásobíme sedmi, dostaneme 105 milionů korun, které měli plošně dostat všichni sportující v Ústeckém kraji, a které bohužel nedostali,“ doplnil Zdeněk Kubec.

Ministerstvo školství s tvrzením zástupců sportovních klubů nesouhlasí

Ministerstvo školství s tím nesouhlasí. „Termín vyhlášení programu na podporu sportovních klubů a tělovýchovných jednot byl stanoven dokumentem Dotační neinvestiční programy státní podpory sportu pro spolky na období 2017–2019, který byl však v průběhu roku 2017 postupně rušen a nahrazován novými programy. To je plně v kompetenci MŠMT a nejedná se o protizákonné jednání,“ vysvětlila Adéla Klimešová.

Podle ministerstva je na podporu sportu vyčleněna v programu 1,2 miliardy korun a podobnou podporu plánuje i pro příští rok.

„Státní podpora SK a TJ bude zachována, v tuto chvíli probíhají přípravy zefektivnění procesu rozdělování finančních prostředků,“ dodává Klimešová.

Peníze pro sportovce bude řešit i parlament

Problematika s financováním klubů a výzva od sportovců z Ústeckého kraje se teď bude zřejmě probírat i ve sněmovně.

Jelikož jsem také členem a místopředsedkyní školského výboru ve sněmovně, a také tam máme podvýbor sportu, tak se budu snažit tento materiál zanést i tam, na následující jednání,“ uvedla krajská zastupitelka a poslankyně Tereza Hyťhová z SPD.

O problému chce komunistický hejtman Oldřich Bubeníček jednat také přímo s vládou.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související