Ústecký kraj prozradil, o které evropské projekty se zajímají kontroloři a policie

26. červen 2012

Propagace území obnovených po těžbě a oprava silnice Louny - Ročov. To jsou dva projekty Ústeckého kraje, které prověřuje policie. Vedení kraje také zveřejnilo seznam sedmi projektů, které prošly nedávnou kontrolou a přiznalo některá pochybení.

Oprava silnice Louny – Ročov stála 270 milionů korun, z toho by měla být dotace 250 milionů. Projekt na propagaci rekultivovaných území má hodnotu zhruba 50 milionů, dotace má být 43 milionů korun. V obou případech ještě kraj nedostal nic proplaceno.

Na údajné nesrovnalosti v obou vyšetřovaných projektech nedávno upozornil bývalý úředník dotačního úřadu Leo Steiner. Vedení kraje, kde jsou radní z ČSSD a ODS i výboru regionální rady Severozápad v tom vidí politickou motivaci. Leo Steiner je totiž krajským šéfem lidovců a sympatizuje s hnutím "Pro kraj". Sám Steiner předvolební politickou motivaci odmítá.

I kdyby kraj nyní dotační úřad požádal o proplacení, nic nedostane. Proplácení dotací z EU i státního rozpočtu je zastavené a navíc v tyto dva projekty prověřuje policie. Právě o propagaci výsypek, jak se tomuto projektu lidově říká, budou ve středu rozhodovat zastupitelé kraje. Mají tři možnosti: projekt zastavit, počkat na závěry policie i kontrol nebo ho dokončit jen za krajské peníze.

Kontrola nařízená Evropskou komisí se z celkových pětatřiceti zaměřila na sedm projektů Ústeckého kraje. V pěti případech šlo o opravy silnic včetně úseku Louny – Ročov, ve dvou o rekonstrukce středních škol - SPŠ a gymnázia Jateční v Ústí nad Labem.

U oprav silnic auditoři vytýkají především to, že kraj uzavíral dodatky smluv bez souhlasu výboru regionální rady. To vedení kraje přiznalo, ovšem nepokládá to za závažnou chybu. Omlouvá to možným časovým prodlením, protože dodatky v takových případech musí schvalovat i krajští radní a zastupitelé.

Podle vedoucí odboru regionálního rozvoje krajského úřadu Zuzana Kadlecová šlo převážně o záležitosti, na které se přišlo až po převzetí staveniště, nešlo je údajně o nepředvídat. „Byly to například vícepráce nebo změna technologie,“ uvedla.

V případě SPŠ strojní a elektrotechnické v Ústí nad Labem měl kraj pochybit spojením stavební zakázky s nákupem vybavení, jako např. auta, televize, pračka. Kadlecová to zdůvodňuje tím, že šlo o jeden projekt a kraj se řídil zákonem o veřejných zakázkách, který rozdělení nedovoluje.

Závěry auditorů z Bruselu by měly být během prázdnin. Rozhodne se i o tom, o kolik budou dotace u kontrolovaných pětatřiceti projektů případně kráceny. U Ústeckého kraje to hejtmanka Jana Vaňhová z ČSSD odhaduje na 20 milionů korun. Obnovení proplácení dotací pak předseda výboru regionální rady Jaroslav Komínek z KSČM předpokládá na podzim, zřejmě v říjnu.

autor: hau
Spustit audio