Ústecký kraj podpoří natáčení filmů i dokumentů na svém území téměř 50 miliony korun

10. červen 2024 14:02

Takzvané filmové vouchery mají přilákat filmové produkce do Ústeckého kraje. Pobídku ve výši téměř 50 milionů korun na následující tři roky představilo vedení Ústeckého kraje na zámku Jezeří na Mostecku.

Filmaře mají peníze motivovat k natáčení filmů, seriálů i celovečerních dokumentů v krajině i ve městech na území kraje. Musí při tom také využívat místních služeb jako ubytování nebo catering.

Město Most v posledních pěti letech zřejmě nejvíc proslavil seriál České televize Most! v režii Jana Prušinovského. I na jeho natáčení přispěl Ústecký kraj.

Důvody proč, se teď rozhodlo jeho vedení k tak masivní podpoře filmařů, vysvětluje náměstek hejtmana Jiří Řehák za Spojence pro kraj: „Jde nám o přerod Ústeckého kraje z toho těžebně-uhelného na ten cestovně-ruchový a filmový. S tím souvisí změna image toho kraje. Když mluvíme o penězích, je to tak, že ti filmaři, když tady působí, tady utrácejí peníze. Těch 50 milionů korun, které dostaneme z Fondu transformace, se dá klidně vynásobit třemi, čtyřmi.“

Vouchery by měli firmaři využít na nákup služeb v Ústeckém kraji

Na podporu filmové tvorby získal Ústecký kraj peníze z operačního programu Spravedlivá transformace, který je určený pro uhelné regiony. Filmové štáby, které o dotaci požádají, ale musí využít i místních služeb. „Musí využívat ústecké firmy, dodavatele, komparz – to všechno je pro nás uznatelným nákladem,“ vysvětluje Barbora Hyšková z Filmové kanceláře Ústeckého kraje.

V minulosti se kromě seriálu Most natáčely v Ústeckém kraji také úspěšné seriály Sever, Rapl, Pustina také filmy Hastrman nebo Bastardi nebo oscarový film Králíček Jojo, který se mimo jiné natáčel v Žatci.

To, aby kraje podporovaly filmový průmysl, je důležité. „Jakékoli další financování filmového nebo audiovizuálního průmyslu je pro Českou republiku pozitivní. Je super, že se natáčí v těch regionech, protože se tam kromě těch peněz, které tam ti lidé použijí na ubytování a další služby utratí i další peníze, které původem nejsou z toho daného regionu,“ myslí si ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděl Fraňko.

Operační program Spravedlivá transformace řídí Ministerstvo životního prostředí. V případě, že by zájem filmařů o natáčení v Ústeckém kraji převýšil možnosti 50milionové dotace, je podle ministra Petra Hladíka z KDU ČSL ministerstvo připravené objem peněz ještě navýšit.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související