Ústecký kraj: Počet trestných činů, které spáchají děti, prudce roste

23. únor 2018

Na Mostecku meziročně prudce stoupl počet trestných činů spáchaných dětmi. Zatímco v roce 2016 jich policisté řešili 43, loni to bylo už téměř 90. Kromě krádeží, které prováděly dětské pouliční gangy, šlo také o šikanu na internetu. Nárůst dětské kriminality o skoro polovinu zaznamenaly policisté v rámci celého Ústeckého kraje.

„Skupina čtyř nezletilců měla v centru města napadnout nejprve slovně, a poté i fyzicky, jednu dívku. Vyžadovali po ní vydání mobilu,“ popisuje policejní mluvčí Ludmila Světláková jeden z případů, který se loni odehrál v Mostě. Stejná skupina dětí následně okradla o telefon dalšího chlapce.

Podle policejních statistik dochází k trestné činnosti nezletilých většinou v místech, kde žijí sociálně slabí. Například tady v Mostě v okolí tzv. bloků sto nebo na problémovém sídlišti Janov v Litvínově. Nejčastěji se skupiny dětí ve věku do 14 let dopouštěly krádeží, popisuje vrchní komisař kriminální služby mostecké policie Jaroslav Hotový: „Tyto skupiny okrádají děti a přestárlé osoby na ulicích.“ „Nejčastěji jde o mobily a podobnou elektroniku,“ dodává vedoucí územního odboru PČR Jiří Volprecht.

Nárůst dětské kriminality zaznamenal i orgán sociálně-právní ochrany dětí v Litvínově. „Loni vzrostl počet případů, kdy děti, mladší 15 let, spáchaly trestný čin. Navíc sledujeme u těchto případů za posledního půl roku rostoucí tendenci,“ říká jeho vedoucí Minika Lecková.

Podle kriminalisty Jaroslava Hotového se často děti dopouští trestných činů i na internetu: „Jde především o kyber šikanu, která se týká mladších dětí. Natáčejí si různé „akce“ na školách, a to pak dávají na Facebook či Instagram. Dochází také k různým vydíráním, nebo také k vyhrožoování.“

Po obvinění nezletilých z trestného činu nastává zvláštní řízení. S jakým trestem následně nezletilí odcházejí, říká vedoucí sociální odboru radnice v Litvínově Veronika Knoblochová: „Pokud je to prvopachatel, tak odchází s tím, že se věc projedná a má se za to, že orgán sociálně-právní ochrany věc s dítětem vyřešil. Pokud se jedná o opakované činy nezletilého, může dojít k napomenutí, může mu být nařízena účast na programu, nebo nařízen dohled probačního úředníka.“

Všechny trestné činy nezletilých na Mostecku loni policie vyřešila.

autor: Jan Beneš
Spustit audio