Ústecký kraj o víkendu vítá jaro a slaví Josefa. Na programu je ale i řada dalších zajímavých akcí

16. březen 2023

O víkendu můžete v Ústeckém kraji třeba slavit Josefa, vítat jaro, účastnit se křtu nového hudebního alba, zatančit si na plese nebo navštívit festival deskových a karetních her.

Sobota 18. března

Písničkář a harmonikář Petr Lüftner bude v sobotu od 20 hodin hrát a zpívat v ústeckém Národním domě a hlavně – bude tam křtít nové, v pořadí třetí album s názvem Petri.

Petr Lüftner

Zajímavý podvečer a večer nabízí také ústecký veřejný sál Hraničář. V 17.30 se bude promítat nový český film – mysteriózní drama Arvéd. Z 12 nominací na cenu Český lev proměnil tento snímek tři. Ve 20 hodin tam pak bude k vidění  film Všechno, všude, najednou, který letos získal vedle řady jiných ocenění i sedm Oscarů.

Knihovna v Chomutově pořádá od 17. do 19. března festival deskových a karetních her s názvem Chomutovské deskohrátky. Můžete si tam vyzkoušet různé novinky nebo změřit síly s jinými účastníky. Akce potrvá do 17 hodin a po celou dobu bude k dispozici i dětská herna.

Opravený Mederův dům v Žatci otevírá návštěvníkům

Pokud máte doma tvořivé dítě, stojí za úvahu sobotní návštěva Mederova domu v Žatci – od 14 hodin tam bude fungovat tvořivá dílna pro děti Malý kuchtík a na programu budou jarní recepty. V Dolním Podluží se tvoří také – už ve 13 hodin tam začíná Velikonoční tvoření. Můžete si vyzkoušet výrobu velikonočních dekorací nebo drobných dárků. Jarní dílna pak bude ve vnitřních prostorách u koupaliště.

Trampská skupina Náplava slaví 35 let a nadělila sobě i fanouškům nové album s názvem Stín orla. Křtít se bude v sobotu od 14 hodin v hotelu U Zeleného stromu v Janově nad Hřenskem a krom Náplavy vystoupí také skupiny Harcovníci, Trijankal a Jaroslav Samson Lenk.

Jarilo – Jaro je tu aneb Jak vypadaly oslavy návratu Slunce v pravěku – o tom se víc dozvíte v Archeoskanzenu v Březně u Loun. 18. března od 10 do 16 hodin je připravený bohatý program – krom jiného pečení chlebových placek, živý oheň na opečení buřtíků, stříhání ovcí, pletení košíků a pomlázek, tkaní, výroba Morany a také povídání o prvních Slovanech.

Jaroslav Samson Lenk v Českém rozhlase České Budějovice

Vrcholí plesová sezóna – takže v sobotu od 20 hodin se v Domě kultury v Tisé rozjede Hasičský candrbál. K tanci i poslechu zahraje skupina Popmasters, vystoupí taneční skupina Escanto flamenco a stepařka Bára Boháčová a jasně – nebude chybět bohatá tombola.

Plesat se bude i v Citadele v Litvínově, a to už od 19.30. Živou hudbu obstarají Taneční orchestr Klub 49 a Electro Swing Allstars, hostem bude Václav Noid Bárta a moderátorem Milan Král.

Neděle 19. března

V neděli 19. března od 14 do 16 hodin probíhají prohlídky tajemného sklepení na děčínském zámku. Poznáte tak nejstarší části objektu, prapůvodní dřevěné hradiště tu stálo už na konci 10. století, kamenný hrad byl vybudován ve druhé polovině 13. století. Pozor ale, prohlídky sklepení nejsou vhodné pro osoby se sníženou pohyblivostí. Navíc je lepší si vstup raději předem rezervovat.

Město Děčín

Počasí až tak neláká k venkovním aktivitám, a tak může přijít vhod Čtení u krbu. Konkrétně v Mederově domě v Žatci od 16 hodin. Předčítat budou Petr Antoni a Josef Gurecký. Tématem jsou žatecké dějiny a zajímavosti.

V chomutovské knihovně se koná festival deskových a karetních her s názvem Chomutovské deskohrátky. Můžete si tam vyzkoušet různé novinky nebo změřit síly s jinými účastníky. Akce potrvá do 17 hodin a po celou dobu bude k dispozici i dětská herna.

Neděle bývá pravidelně zasvěcena dětem a pohádkám – takže jak to bylo s Maxipsem Fíkem a Ájou, to vám zahraje divadlo Krapet ve varnsdorfském městském divadle od 15 hodin.

deskové hry

Zámek Jílové u Děčína zve rovněž na 15. hodinu – na Pohádku o broučkovi v podání Sváťova dividla. A Café Maryša v budově Knihovny Ústeckého kraje v ulici Velká Hradební 49 dává pohádku Kde je ten ježek. Od 15 hodin ji zahraje divadlo Krabice Teplice. Představení je vhodné pro děti už od tří let.

Country skupina Stará sešlost funguje už 60 let, složení se lety trochu měnilo – ale hrají jako za mlada. V neděli od 15.00 do 17.30 na Benediktu v Mostě – jste zváni na Odpolední čaje nejen pro seniory.

A na závěr si dáme krásné melodie – v Severočeském divadle v Ústí nad Labem začne v 17 hodin koncert seskupení Prime Time Voice. Diváci se mohou těšit na hudbu zlatých časů, na to nejzajímavější z jazzové vokální tvorby, na trojhlasý swing i melodie filmového plátna.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.