Ústecký kraj nemá problémy s kapacitou středních škol. Navíc přibývá oborů odrážejících potřeby společnosti

27. únor 2023 14:27

Žáci základních škol mají do 1. března čas na podání přihlášek na studium na středních školách. V Ústeckém kraji podle krajského odboru školství nehrozí problémy s kapacitou středních škol a zájemci by se měli k vybranému oboru studia dostat. Střední školy se navíc čím dál víc snaží nabízet obory, které odrážejí vývoj ve společnosti a moderní technologie.

„Vlastně si vytvoříme z nuly nějaký funkční mechanismus nebo simulaci nějakého stroje – ať už je to 3D tiskárna nebo robotická ruka s nějakými senzory,“ vysvětluje učitel Lukáš Temkovič z průmyslové školy v ústecké Resslově ulici systém, jakým se snaží studentům přiblížit například základy robotiky.

K dispozici mají všechno potřebné vybavení a jednotlivé stroje jsou studenti schopni vyrobit přímo ve škole.

„Samozřejmě v menším měřítku, ale dá se to takhle zrealizovat – je to vlastně propojení strojařiny a toho IT světa s robotikou,“ přibližuje Temkovič s tím, že jde v dnešní době o nutné znalosti. „Konstruktéři, mechanici, seřizovači nebo programátoři těch elektronických součástek obsluhy robotů – ti všichni by to v dnešní době měli znát, pokud se chtějí v moderní strojařině pohybovat,“ dodává.

O studium na ústecké střední průmyslové škole je velký zájem

Vliv moderních technologií a digitalizace na výuku a využití nových znalostí v praxi nebo v dalším studiu se podle ředitele střední průmyslové školy Jaroslava Mareše odráží i ve velkém zájmu o studium.

„Není to nejjednodušší záležitost – my chápeme, že to technické zaměření není pro každého. Ten převis tam je, hlavně na informačních technologiích, kde už tři roky nemůžeme uspokojit všechny zájemce,“ vysvětluje ředitel.

Škola se zhruba 1100 studenty je podle něj v neustálém kontaktu se zaměstnavateli. „Tak, aby náplň výuky a vzdělávání našich žáků byla poplatná praxi v současné době,“ uzavírá Jaroslav Mareš.

Škola také nabízí obory zaměřené na informační technologie, které jsou zaměřené na kybernetickou bezpečnost.

Nejde ale o jediné nové obory v regionu. Změny chystá i střední zahradnická škola v Děčíně, kde vznikne obor Ekologie a životní prostředí. Výuku tam řeší přímo s ústeckou univerzitou tak, aby na sebe střední a vysoké školství v tomto oboru přímo navazovalo.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související