Ústecký kraj nemá na likvidaci billboardů u silnic úředníky, většinou je odstraňují majitelé

31. březen 2018 11:35

Podobně jako v celé republice i v Ústeckém kraji mizí billboardy od silnic velmi pomalu. Přitom od silnic i dálnic měly zmizet už na začátku září loňského roku.

„Billboardy, které porušují ochranné pásmo u silnic první třídy, likvidují v Ústeckém kraji většinou sami majitelé. Krajský úřad dosud rozeslal přes 50 výzev k odstranění ploch,“ řekla mluvčí kraje Lucie Dosedělová.

Přesný počet billboardů v ochranném pásmu, které je u silnic první třídy 50 metrů, u dálnice 250 metrů, kraj zatím nemá. "Aktuálně stále probíhá kontrola billboardů u silnic prvních tříd, které spadají pod správu Ústeckého kraje. Jsme ovšem zatím ještě na začátku veškerého mapování a shromažďujeme informace," dodala Dosedělová.

Kraj odeslal desítky výzev k odstranění ploch. Většinou šlo o podnět od policie nebo Ředitelství silnic a dálnic. K některým došel i vlastním šetřením. Majitel by měl plochu zlikvidovat do pěti dnů od vyzvednutí výzvy. "Do dnešního dne bylo odesláno 55 výzev k odstranění, 80 procent z těchto výzev již bylo splněno a billboardy odstraněny," upřesnila Dosedělová.

Podobně jako ministerstvo dopravy nemá ani Ústecký kraj kapacity na to, aby se zaměstnanci věnovali pouze billboardům.  Na Krajském úřadu Ústeckého kraje se této oblasti věnuje jeden zaměstnanec, který má na starost ještě další agendu.

Novela zákona o pozemních komunikacích nařizuje majitelům odstranit reklamy, které jsou blíž než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy. Silničáři loni v září napočítali kolem dálnic a silnic první třídy téměř 7000 reklamních zařízení, z toho asi 3000 jich odporovalo zákonu. Zatímco na dálnicích musí odstraňovat nepovolené poutače ŘSD, na silnicích první třídy je to podle ministerstva dopravy věc krajů. Celkem se odhaduje, že je v Česku na 25 tisíců reklamních poutačů.

autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio