Ústecký kraj: Na opravy mostů a asfaltu na silnicích II. a III. třídy půjdou letos stovky milionů korun

10. duben 2018 11:35

Do silnic v Ústeckém kraji půjde letos až 780 milionů korun. Dělníci budou opravovat povrchy silnic. Vedle toho se ale kraj zaměřuje také na opravy mostů nebo sanace svahů.

Aktuálně silničáři uzavřeli tzv. „starou pražskou“ silnici v Doksanech na Litoměřicku kvůli opravě mostu přes potok Čepel. Řidiči tak budou jezdit víc než 4 měsíce po objížďkách.

Práce na tomto úseku vyjdou na víc než 7 milionů korun. „Práce by měly být hotové zhruba v polovině srpna, a byly ohodnoceny na téměř 7,2 milionu korun,“ potvrzuje vedoucí odboru dopravy krajského úřadu Ústeckého kraje Jindřich Franěk.

Oprava "staré pražské" silnice v Doksanech

Vedle Doksan uzavřela oprava mostu také silnici v Kojeticích na Ústecku. Tu využívají lidé, kteří bydlí například v Malečově. Dělníci tam opravují most přes Kojetický potok. Kvůli tomu ale musí řidiči po objížďkách.

„Vždycky se snažíme najít co nejjednodušší objízdnou trasu. Například u autobusů si ale vlastně sami sobě komplikujeme situaci, protože Ústecký kraj je zároveň objednatelem dopravní obslužnosti,“ vysvětluje Franěk.

Podle něj tak jdou miliony i do staveb, které řidiči na první pohled nevnímají. „Jsou to bodové závady, které jsou často velmi drahé, nicméně bez opravy v těchto místech pak nefunguje celá síť,“ popsal Jindřich Franěk.

Letos má kraj v rozpočtu na silnice 392 milionů korun. Další peníze pak má mít kraj ze zbytku hospodaření z loňského roku a také ze SFDI.

Do oprav asfaltů, ale i zmíněných mostů, by tak letos mohlo jít až 780 milionů korun. Víc než 930 milionů pak kraj získá na silnice z evropských fondů. 

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související