Ústecký kraj má podle hejtmana dostatečné zásoby roušek a dalších ochranných pomůcek

27. srpen 2020 14:47

Od 1. září budeme muset na některých místech opět nosit roušky.  Zakrytý nos a ústa bude třeba mít na úřadech, ve vlacích a autobusech nebo ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Jde o vládní opatření proti šíření koronaviru. Ústecký kraj je podle jeho hejtmana na opětovné zavedení nošení roušek připravený.

Ústecký kraj pověřil nákupem ochranných pomůcek svoje příspěvkové organizace, tedy například školy, nemocnice nebo zařízení sociálních služeb.

„Samozřejmě, že jsme kladli důkaz na to, aby byla v první řadě zásobená zdravotnická záchranná služba a nemocnice Krajské zdravotní. To doporučení jsme dali i dalším organizacím, takže já si dovolím říct, že tyto organizace, ale i školy, které zřizuje Ústecký kraj, a ústavy sociální péče, dětské domovy, že zásoby mají,“ upřesnil hejtman Ústeckého kraje Oldřich bubeníček.

V případě zhoršení situace má kraj k dispozici ještě vlastní sklad s ochrannými pomůckami v České Kamenici na Děčínsku.

V Ústeckém kraji evidují hygienici od začátku pandemie víc než 820 potvrzených případů nákazy koronavirem. V minulých dnech objevili například několik nakažených na Lounsku.

„Tam se onemocnění vyskytlo mezi brigádníky, česači chmele. Naštěstí je to poměrně uzavřená komunita a nehrozí další šíření,“ potvrdila krajská hygienička Lenka Šimůnková.

Od 23. července platí v kraji nařízení o nošení roušek v zařízeních sociálních služeb a ve zdravotnictví. Další opatření hygienici prozatím nechystají.

 

autor: Jan Bachorík
Spustit audio