Ústecký kraj má do roku 2020 zajištěnou leteckou záchrannou službu

5. červen 2017

Ústecký kraj má řádného provozovatele letecké záchranné služby. Výběr nové firmy provázely problémy. Službu dočasně zajišťovala společnost, která v kraji dosud létala. Ta samá firma bude nakonec leteckou záchranku provozovat až do roku 2020.

Výběrové řízení na nového provozovatele letecké záchranky se několikrát opakovalo. Do toho posledního se nakonec přihlásila jediná společnost – firma DSA. Tato společnost předtím vrtulníky se záchranáři v kraji létala na základě klasické smlouvy, od Nového roku pak na základě dodatků.

Jednatel firmy DSA Daniel Tuček rozhodnutí ministerstva přivítal: „Jsme rádi, že se nám to podařilo udržet, i za cenu různých dodatků a kompromisů. Hlavně, že péče zůstala zachována.“

Výběr letecké záchranky pro Ústecký kraj zkomplikovaly průtahy při výběru nového provozovatele. Proti výsledkům předchozího tendru se odvolala právě společnost DSA. Podle Daniela Tučka upozorňovala na to, že tehdy vybraná společnost ATE neměla certifikované vrtulníky.

To už v lednu odmítla Zuzana Hopjaková z této společnosti: „Výrobce ekvivalentním způsobem zabezpečil splnění všech potřebných certifikačních požadavků. To znamená, že vrtulník splňuje všechny požadavky na výkone letecké záchranné služby.“

Společnost ATE se do posledního tendru na zajištění letecké záchranky v Ústeckém kraji už nepřihlásila. Její mluvčí to dnes označila za strategické rozhodnutí.

Až do roku 2020 bude tedy leteckou záchrannou službu provozovat ze základny v Ústí nad Labem společnost DSA. Pro pacienty by se tak nic měnit nemělo a stále by k nim měla v případě potřeby létat žlutá helikoptéra. Té se často přezdívá familiárně Barča. Zasahuje například u vážných dopravních nehod.

autor: bach
Spustit audio