Ústecký kraj je už 17 let první v nezaměstnanosti

20. prosinec 2011

Už sedmnáct let drží Ústecký kraj jedno nepříjemné prvenství - vede v počtu lidí bez práce v České republice. V listopadu byla míra nezaměstnanosti 12,3%, počet nezaměstnaných tak klesl na úroveň poloviny roku 2009.

Od roku 2003 se snižuje rozdíl mezi celorepublikovou nezaměstnaností, která stoupá a nezaměstnaností v Ústeckém kraji – ta už je dlouhodobě vysoká. Všechny okresy Ústeckého kraje dlouhodobě patří mezi třetinu okresů s nejvyšší nezaměstnaností - šestnáct let má nejvyšší nezaměstnanost Mostecko, šest let nejnižší Litoměřicko.

V posledních letech přibývá v evidenci úřadů práce lidí nad šedesát let. Od r. 1990 "vedli" spíše mladí od dvacet až dvacet čtyři let, nejvíc jich bylo v letech 1996-98. Po roce 2000 už počty mladých klesají a naopak přibývá nezaměstnaných nad šedesát let - v letech 2008-10 dokonce převýšili skupinu těch mladých.

Ústecký kraj má jeden zásadní problém – počet lidí, kteří mají pouze základní vzdělání převyšuje celorepublikovou hodnotu téměř o 6%. A to i přesto, že klesá - nicméně výrazněji pomaleji než je tomu v rámci celé republiky. U vysokoškoláků je to naopak, jsme pod republikovým průměrem opět o cca 6%.

Statistici také zjistili, že od roku 1993 se v České republice postupně měnila odvětví, ve kterých lidé pracují. Postupně ubývalo práce v průmyslu a zemědělství a v rámci ČR se tito lidé mohli uplatnit v takzvané terciální sféře - službách, bankovnictví, zdravotnictví, dopravě, státní správě nebo školství.

V Ústeckém kraji oproti tomu příliš míst v terciálním sektoru nepřibylo. Když tedy sečteme místa, která byla zrušena v průmyslu a zemědělství a porovnáme je se "službami", tak nám vyjde rozdíl třicet osm tisíc pracovních míst - ta tu chybí. Nestalo se tedy to, že by ve "službách" nově vznikla.

ČSÚ zveřejnil také porovnání nezaměstnanosti u nás a v Sasku. Zatím co u našich sousedů od roku 2008 nezaměstnanost klesla, u nás naopak stoupla.

autor: hau
Spustit audio