Ústecký kraj: Hasiči přebírali medaile za věrnost. Mezi nimi i rekordman, který slouží už téměř 30 let

7. květen 2019 15:03

28 hasičů dnes (7. 5.) dostalo na zámku v Klášterci nad Ohří medaile za věrnost. Rekordmanem je mezi mini Roman Kališ, který jako hasič pracuje už tři desítky let.

Zažil požár v České rafinérské v Litvínově v polovině devadesátých let, pomáhal při povodních na Moravě i na Litoměřicku a před necelými čtyřmi roky i hasil požár v chemičce Unipetrol v Litvínově.

„Nastoupil jsem k hasičům v roce 1987. Pak jsem dostal nabídku pracovat na Ukrajině, tak jsem musel dát výpověď, ale v roce 1990 jsem se k hasičům zase vrátil,“ říká hasič Roman Kališ.

Za svou kariéru zasahoval u všech větších požárů a mimořádných událostí. V roce 1996 hasil tankoviště České rafinérské v Litvínově Záluží a pomáhal i při povodních:

I po necelých 30 letech se hasič učí novým věcem a zažívá nové zkušenosti. Pro Romana Kališe to byl například loňský požár na skládce odpadu Celio u Litvínova. „Je to zas něco jiného – hořela skládka v areálu, a najednou je tady pás uskladněného materiálu, tak musel přijet dálkově ovládaný bagr.“

Práce v hasičském záchranném sboru stále láká zájemce, v cestě ale stojí náročné přijímací testy.

„Zájem o práci v hasičském záchranném sboru je velký, ale komplikací je to, že pro přijetí do služebního poměru musí být člověk fyzicky i psychicky způsobilý. Proto z těch uchazečů projde jen malá část,“ vysvětluje ředitel hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Roman Vyskočil.

Hasičskému záchrannému sboru v Ústeckém kraji chybí víc než 20 hasičů. To je jeden až dva hasiči na každý územní odbor.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související