Ústecký kraj chce žalovat úředníka, který upozornil na chyby v rozdělování dotací

24. květen 2012

Leo Steiner, bývalý úředník Úřadu regionální rady Severozápad, upozornil na chyby v systému rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Důkazy o vlivu politiků předal policii. Vedení úřadu i ústeckého kraje to odmítá a chtějí ho zažalovat.

Leo Steiner vytýká současnému systému nastavení, kdy politici získali vliv na hodnocení schvalování i kontrolu projektů. Příkladem může být podle něj silnice Louny - Ročov za 300 milionů, kde si kraj nechal zaúčtovat až třikrát větší náklady na manažery dotace. Úředníci zamítli – vycházeli totiž z tabulky obvyklých cen. Hejtmanka Jana Vaňhová z ČSSD požádala o přehodnocení rozhodnutí, vedení úřadu jí dalo za pravdu s tím, že rozhodnutí regionální rady, jehož součástí byla i tato tabulka, nelze využít zpětně, a kraj dostal zaplaceno - šlo o miliony.

Leo Steiner poukazuje na samotné složení regionální rady - v jejím čele bývalý hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc z ODS, současná hejtmanka Jana Vaňhová, její náměstci Pavel Kouda a Arno Fišera z ČSSD - a další. Jde o to, že právě regionální rada nakonec schvaluje to, který projekt dotaci dostane či ne.

Dá se tedy předpokládat, že zástupci krajů budou hájit zájmy krajů a mají vliv na hodnocení projektů. Konkrétní důkazy podle svého vyjádření Leo Steiner předal protikorupční policii.

Vedení Úřadu regionální rady Severozápad a Ústeckého kraje chtějí na Leo Steinera podat trestní oznámení. Steiner to podle svých slov vítá. Jana Vaňhová by se měla k celému případu vyjádřit v pondělí ráno na tiskové konferenci. Ředitel úřadu Pavel Markvart, dosazený do své funkce ODS, vidí za chováním Lea Steinera politický motiv.

Steiner toto nařčení odmítá. Podle něj nazrál čas a je vidět že policie i státní zastupitelé chtějí podobné kauzy řešit.

autor: hau
Spustit audio